"Nu este niciun secret că noi am dorit un rezultat diferit la referendumul de ieri. Sunt pe deplin conştient de cât de serios sau chiar de dramatic este acest moment din punct de vedere politic", a subliniat Tusk, într-o declaraţie asumată în numele liderilor celorlalte 27 de state membre ale Uniunii.

"Nu există niciun mod de a prezice toate consecinţele politice ale acestui eveniment, mai ales pentru Marea Britanie. Cu siguranţă însă, nu este un moment potrivit pentru reacţii isterice. Vreau să asigur pe toată lumea că suntem pregătiţi şi pentru acest scenariu negativ. Aşa cum ştiţi, UE nu este doar un proiect pentru vreme bună", a continuat Donald Tusk.

"În ultimii doi ani, am discutat cu toţi liderii UE, prim-miniştri şi preşedinţi, ca şi şefi ai instituţiilor UE, despre posibilitatea unui Brexit. Astăzi, în numele celor 27 de lideri, pot spune că suntem hotărâţi să ne păstrăm unitatea de 27. Pentru noi toţi, uniunea este cadrul pentru viitorul nostru comun. Aş vrea, de asemenea, să dau asigurări că nu va exista un vid juridic. Până când Marea Britanie va ieşi în mod oficial din Uniunea Europeană, legislaţia UE va continua să se aplice Marii Britanii şi în interiorul acesteia. Prin aceasta, înţeleg drepturi şi obligaţii", a subliniat preşedintele Consiliului European.

"Toate procedurile pentru retragerea Marii Britanii din UE sunt clare şi stabilite în Tratatele noastre. Pentru a discuta detaliile procedurilor ulterioare, le-am oferit liderilor o întâlnire informală a celor 27 în marja summitului Consiliului European. Le voi propune, de asemenea, liderilor să dăm startul unei reflecţii mai ample asupra viitorului Uniunii noastre", a mai afirmat Tusk.

"În final, este adevărat că ultimii ani au fost cei mai dificili din istoria Uniunii noastre. Dar îmi voi aminti întotdeauna ceea ce tatăl meu obişnuia să-mi spună: Ceea ce nu te omoară, te face mai puternic", a conchis preşedintele Consiliului European în declaraţia sa. AGERPRES