''Prim-ministrul a fost absolut clar în legătură cu determinarea sa de a obţine un acord bun, care să fie funcţional pentru toate părţile Regatului Unit, ca şi pentru Uniunea Europeană. În al doilea rând, ea (Theresa May) a spus foarte clar în ultimele luni că nu este momentul pentru un al doilea referendum în Scoţia'', a declarat luni purtătorul de cuvânt al şefei executivului de la Londra, citează Agerpres.

Liderii statelor din UE-27 au decis, la 15 decembrie 2017, că Marea Britanie a făcut 'suficiente progrese' în clarificarea a trei aspecte esenţiale ale Brexitului şi şi-au dat acordul oficial pentru începerea următoarei faze a negocierilor cu Londra – 'factura divorţului' dintre Marea Britanie şi UE, frontiera între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie post-Brexit

Bruxellesul a cerut 'claritate' asupra acestor trei aspecte, ca o condiţie pentru trecerea la următoarea fază a negocierilor, cea privind relaţiile viitoare între UE şi Londra după martie 2019, data estimată a ieşirii efective a Marii Britanii din blocul comunitar. 

Tratativele privind viitorul parteneriat comercial între UE şi Londra, după perioada de tranziţie, nu vor începe înainte de primăvara acestui an. În această privinţă, liderii Celor 27 vor adopta noi linii directoare la Summitul UE din luna martie.