”Deşi au fost făcute unele progrese la discuţiile recente, ei au admis că rămân zone semnificative de divergenţă, mai ales privind pescuitul (…) Negociatorii şefi trebuie să lucreze intens în zilele următoare pentru a încerca să depăşească obstacolele”, a spus oficialul britanic.

Termenul rămâne valabil

Negociatorul-şef britanic David Frost a declarat, tot miercuri, în faţa Camerei Comunelor că, deşi vede o zonă de înţelegere cu UE pentru încheierea unui acord comercial, rămâne valabil termenul limită de 15 octombrie stabilit de premierul Boris Johnson pentru încheierea măcar a unui acord cadru, iar după această dată să se lucreze pentru detalierea acestuia.

În acelaşi timp, Regatul Unit se pregăteşte şi pentru scenariul inexistenţei unui asemenea acord la finalul perioadei de tranziţie post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie, potrivit unei declaraţii date în aceeaşi zi de ministrul britanic responsabil pentru dosarul Brexit, Michael Gove. ”În timp ce noi vorbim, aceste pregătiri se intensifică (…) Desigur că ne dorim un acord, dar nu cu orice preţ”, a spus acesta.

Şi ”UE doreşte un acord, dar nu cu orice preţ”, i-a replicat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a apreciat că a sosit ”momentul ca Regatul Unit să-şi pună cărţile pe masă”.

Bruxelles dorește un acord extins

Pe ansamblu, Bruxellesul doreşte un acord extins care să cuprindă şi norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra doreşte doar un acord clasic de liber schimb, premierul Johnson sugerând un acord după modelul celui încheiat de UE cu Canada.

Negocierile sunt complicate acum şi de un proiect de lege privind piaţa internă promovat de guvernul britanic în vederea menţinerii integrităţii pieţei britanice şi despre care Comisia Europeană avertizează că încalcă protocolul privind Irlanda de Nord din acordul de retragere din UE convenit între Bruxelles şi Londra, notează agerpres.ro.

Brexitul nu îi sperie pe români

Peste 600.000 de români au aplicat pe platforma EU Settlement Scheme – EUSS pentru noul statut de rezident în Marea Britanie până la data de 30 iunie, a declarat marţi Iulian Pasniciuc – Manager, Departamentul Impozit pe Venit şi Contribuţii Sociale din cadrul EY România.

„Conform statisticilor publicate de UK Home Office la 30 iunie 2020, dintr-un total de 3.721.960 de aplicaţii depuse pentru obţinerea noului statut de rezident, 609.060 au fost depuse de cetăţeni români”, a afirmat Iulian Pasniciuc, în cadrul unei conferinţe online.