El a subliniat că discuţiile pe acest subiect se vor purta de către UE 27 pe o singură voce, unitar, într-un format de tip echipă. 

„Românii care s-au stabilit în Marea Britanie sau care au ales reşedinţa în Marea Britanie sunt, sigur, la mijloc, sunt oarecum victimele acestor discuţii şi nu sunt singurii. Existenţa pieţei unice cu cele patru libertăţi a făcut ca milioane de europeni să se mute, să-şi găsească loc de muncă în altă ţară, pornind de la premisa că aceste libertăţi sunt bine definite, rămân în valoare, şi, probabil, pe timpul vieţii lor nu se va schimba nimic. Iată, însă, că pentru Marea Britanie, prin referendumul care s-a ţinut acolo, lucrurile s-au schimbat. Acum, nu putem să pornim negocieri sau să avem abordări care fac victime din aceşti oameni care nu au nicio vină. Pe de altă parte, dacă e vorba de românii noştri, eu mă simt obligat să mă implic foarte puternic în aceste discuţii pentru a avea garanţia că drepturile românilor de acolo sunt respectate”, a afirmat Iohannis, pentru „Calea Europeană”. 

El a adăugat că, desigur, nu este singurul şef de stat sau de guvern din cadrul UE 27 care se implică pentru cetăţenii săi. 

„Abordări similare putem să găsim, de exemplu, la polonezi, care au un număr mai mare de concetăţeni, şi la mulţi alţii. Una peste alta, rezultatul foarte pozitiv al acestor abordări pe care le-am susţinut este că prima temă care va fi negociată sunt tocmai cetăţenii şi drepturile cetăţenilor. Eu cred că, în final, vom avea soluţii bune pe acest capitol şi pot să plec de la premisa că românii care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie nu au de ce se teme. Drepturile lor vor fi apărate şi vom merge împreună, cei 27, în negocieri în aşa fel încât să scoatem maximum din aceste negocieri pe drepturile cetăţenilor”, a punctat preşedintele. 

Iohannis a subliniat, totodată, că negocierile cu Marea Britanie se vor purta în format de echipă şi nu la nivel de bilateral. 

„Noi am discutat de la început câteva principii şi a fost evident pentru toată lumea că există acest, hai să-i zicem, pericol al negocierilor bilaterale în detrimentul negocierilor de tip echipă. Şi trebuie să spun că niciun stat membru nu a fost de părere că trebuie să dăm prioritate negocierilor bilaterale. Toată lumea a înţeles foarte repede de ce este absolut necesar şi singura cale fezabilă să stabilim o echipă de negociere care reprezintă UE 27, să avem un cadru de negociere agreat în Consiliul European, să avem acest cadru agreat inclusiv în Parlamentul European şi să pornim negocierile ca şi echipă. Nu există o altă abordare fezabilă, nu au existat încercări din partea UE 27 de a negocia în alte formate”, a susţinut şeful statului. 

El a reamintit că decizia cea mai recentă la nivel european a consfinţit acest lucru. 

„Ultima decizie, de acum câteva zile, a consfinţit acest lucru – UE 27 este o uniune solidară care va negocia cu o singură echipă, pe o singură voce. (…) Deci, nu vor exista înţelegeri bilaterale, nu vor exista negocieri bilaterale, chiar dacă e posibil ca de partea britanică să se fi dorit aşa ceva, de partea noastră nu există această dorinţă”, a spus Iohannis. 

Potrivit acestuia, Brexit-ul nu este un proiect asumat la nivel european, ci o decizie unilaterală a Marii Britanii. 

„Brexit-ul nu este un proiect european. De multe ori în discuţii constat cu oarecare surprindere că sunt oameni care au impresia că ne-am înţeles asupra Brexit-ului. Nici vorbă, este o decizie unilaterală, nefericită a Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Şi atunci, aşa trebuie tratată problema, nu este nicidecum un proiect la care am lucrat toţi 28 şi ne-am înţeles că Marea Britanie pleacă”, a declarat Iohannis. 

AGERPRES