Luni, Fitch a retrogradat ratingul suveran al Marii Britanii de la ”AA plus” la '”AA”, cu perspectivă negativă, ceea ce înseamnă că ar putea fi din nou redus calificativul.

De asemenea Fitch a înrăutăţit perspectiva de creştere a economiei regatului Unit în 2017 şi 2018 la 0,9% pentru ambii ani, de la estimarea precedentă de 2%.

Tot luni, Marea Britanie şi-a pierdut ratingul de top 'AAA' atribuit de agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's, care l-a revizuit în scădere, cu două trepte (la 'AA') şi a avertizat că ar putea urma alte retrogradări. S&P a avertizat că firmele financiare, în special cele străine, ar putea căuta alte destinaţii de investiţii după Brexit.

Retrogradarea vine după ce, luni, ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a dat asigurări că economia este suficient de solidă pentru a face faţă volatilităţii provocate de referendumul de joia trecută.

Şi agenţia de evaluare financiară Moody's a înrăutăţit, vineri, perspectiva atribuită ratingului suveran al Marii Britanii, de la 'stabil' la 'negativ' din cauza incertitudinilor generate de votul pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Protejarea ratingului suveran al Marii Britanii a fost prioritatea anunţată de Guvernul conservator atunci când a venit la putere, în 2010. (Sursa: Agerpres)