Numărul britanicilor care cer cetăţenia irlandeză a crescut aproape de două ori comparativ cu anul de dinainte de referendumul din iunie 2016 privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează luni agenţia dpa. 

În 2015, 46.229 de britanici au cerut cetăţenia irlandeză, în timp ce 80.752 de britanici au solicitat în 2017 paşaportul ţării vecine. 

În prima jumătate a lui 2018, 44.962 de britanici au făcut cerere pentru obţinerea cetăţeniei irlandeze, potrivit agenţiei Press Association, care citează cifre oferite de către politicianul Neale Richmond, de la partidul Fine Gael din Republica Irlanda. Republica Irlanda este ţară membră a Uniunii Europene. 

Marea Britanie ar traversa o recesiune „moderată” care ar dura patru-cinci trimestre în eventualitate în care nu se va ajunge la un acord privind Brexitul, a prognozat S&P. În această situaţie, Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar înregistra o contracţie de 1,2% în 2019 şi o nouă contracţie de 1,5% în 2020. 

„Cea mai mare parte a acestui declin al PIB cu 5,5% pe parcursul a trei ani ar putea fi permanentă”, susţine S&P. 

De asemenea, rata şomajului ar urca până la peste 7%, de la nivelul de aproximativ 4% în prezent, iar preţul caselor ar putea scădea cu 10% pe parcusul a doi ani, spune S&P. În Londra, preţul birourilor ar putea scădea cu mai mult de 20% în decursul a doi-trei ani. 

În timpul ultimei recesiuni din 2008-2009, care a durat cinci trimestre, economia Marii Britanii a înregistrat o scădere de peste 6% şi de atunci încoace ritmul de creştere a salariilor şi productivităţii a fost unul slab. AGERPRES