Guvernatorul băncii centrale, Mark Carney, a avertizat că ieşirea din Uniunea Europeană va aduce cu sine o perioadă de incertitudini şi ajustări, dar a subliniat că instituţia este bine pregătită, cu un plan de salvare.

Carney, care avertizase anterior în legătură cu riscurile pe care le-ar avea pentru economie ieşirea din Uniune, a precizat, totodată, că banca centrală poate furniza, de asemenea, lichidităţi în monede străine.

"Sperăm ca instituţiile să utilizeze această finanţare la momentul oportun, şi, de asemenea, sperăm să recurgă la propriile fonduri, în funcţie de necesităţi, pentru a uşura creditarea, a sprijini pieţele şi a oferi alte servicii financiare economiei reale", a declarat el.

Guvernatorul a explicat că, datorită testelor de rezistenţă, băncile din ţară sunt bine capitalizate pentru a face faţă "inclusiv scenariilor mai sumbre decât cel cum care se confruntă acum" Marea Britanie.

Entităţile financiare britanice au menţionat că au colectat peste 130 miliarde lire şi au în prezent mai mult de 600 miliarde lire active de calitate.

"Banca nu va ezita să ia măsuri suplimentare dacă va fi nevoie, în cazul în care pieţele se reaşează şi economia britanică avansează", a afirmat guvernatorul băncii Angliei.

El a adăugat că ajustările necesare vor fi sprijinite în continuare de un sistem financiar rezistent şi care a fost consolidat în ultimii şapte ani, după criza globală a creditării, din 2008, care a provocat căderea sistemului financiar britanic şi a dus ţara la recesiune.

Carney a avertizat că va fi nevoie de ceva timp pentru ca ţara să poată negocia o nouă relaţie cu Uniunea Europeană şi cu restul lumii.

"În următoarele săptămâni, banca va analiza condiţiile economice şi va evalua alte răspunsuri", a mai precizat.

Victoria Brexitului la Referendumul de joi, cu 52% din voturi, a 'prăbuşit' lira sterlină cu 10% în raport cu dolarul şi a provocat o cădere cu circa 8% a Bursei din Londra. AGERPRES