Oferta publica de cumparare lansata de Brewery Holdings pentru 4,83 milioane de actiuni ale societatii Bere Grivita, la pretul de 2.000 lei/actiune, va aduce castiguri semnificative celor care au investit in ultimele luni in aceste titluri. Cotatiile din piata s-au situat, in perioada scursa de la inceputul anului, la valori cuprinse in medie intre 600 si 1.400 lei/actiune.
Brewery Holdings este actionar majoritar, detinand 58,8% din capitalul social al SC Bere Grivita, procentaj atins in doua etape: in prima a realizat achizitii de titluri de pe piata extrabursiera, Rasdaq, insumand 1,22 milioane actiuni (aproximativ 11% din totalul actiunilor); ulterior, prin negociere directa cu Fondul Proprietatii de Stat, a cumparat alte 4,83 milioane de actiuni, reprezentand alte 47 de procente din capitalul social al societatii.
Bere Grivita are un capital social de 13,3 milarde lei, divizat in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 lei. Oferta de cumparare initiata de Brewery Holdings are mari sanse de reusita, intrucat restul de 41,17% din actiuni sunt detinute de micii actionari care nu spera sa obtina preturi superioare pentru pachetele pe care le detin.
Programul de investitii pe care l-a desfasurat noul proprietar face ca in anul urmator sa nu fie distribuite dividende actionarilor. Prin contractul incheiat cu FPS, Brewery Holdings nu se obliga la efectuarea de noi investitii la Bere Grivita. Societatea are in patrimoniu un teren inchiriat firmei Grivita International. Totodata, detine o participare de 24,25% la capitalul social al Grivita International.
Brewery Holdings detine trei fabrici de bere in tara. La inceputul anului 1997 a achizitionat fabrica de bere Ciuc din Miercurea Ciuc, pentru ca la mijlocul anului 1998 sa devina actionar majoritar la fabricile Grivita si Haber.
In vara anului trecut a reusit sa se situeze pe primul loc in topul producatorilor de bere, detinand 20% din productia interna.
Investitiile de la Grivita au vizat imbunatatirea procesului tehnologic si marirea capacitatii de productie. Astfel, de la o productie anuala de 600.000 hectolitri, s-a ajuns la 800.000 hectolitri. La Grivita se fabrica cunoscuta bere Gambrinus, relansata in primavara anului 2000.
Bere Grivita a realizat in primul semestru al anului trecut un profit net de 350 milioane lei, la o cifra de afaceri de 572 milioane de lei. Veniturile operationale totale au fost de 572 milioane lei, cheltuielile 183 milioane lei, iar rezultatul din exploatare s-a situat la valoarea de 389 milioane lei.
In anul 1998, profitul net a fost de 484 milioane lei, la o cifra de afaceri de 725 milioane lei.
Principalul obiectiv declarat al concernului Brewery Holdings in anul 2000 este castigarea primului loc pe piata romaneasca a berii, ceea ce inseamna depasirea cotei de 20% detinuta in prezent. Investitiile efectuate in intervalul scurs de la intrarea pe piata se cifreaza la peste 20 milioane dolari