UPDATE. Judecătorii au decis ca Borcea să rămână închis.

Cristi Borcea ar putea fi eliberat din penitenciar după doar trei luni de detenție. Astăzi Tribunalul București trebuie să pronunțe o decizie definitivă în cazul dosarul lui Borcea. Instanța a mai respins încă o dată, acum două luni de zile, cererea de eliberare condiționată a deținutului.

Pe lângă cei 5 ani, Cristi Borcea mai are de ispășit 2 ani şi 6 luni de zile deoarece fusese condamnat la şase ani şi patru luni în dosarul „Transferurilor”. În total, afaceristul are de stat 7 ani şi 6 luni de închisoare.

Grație recursului compensatoriu, Borcea a câştigat 234 zile din prima condamnare si 6 zile din a doua. La acestea se adaugă și 374 zile cumulate din munca în penitenciar. Toate adunate rezultă 6 ani şi 2 luni de zile executate.

„Argumentele invocate de apărare conduc la concluzia că petentul ar fi fost propozabil pentru liberare condiţionată încă dinainte de a începe executarea efectivă a ultimei pedepse rezultante de 7 ani şi 4 luni închisoare, în contextul în care fractia de 2/3 era deja îndeplinită, iar caracterizarea anterioară îi era favorabilă. Or, un astfel de raţionament juridic nu poate fi primit, ducând în derizoriu, dincolo de scopurile pedepsei, însăşi ideea de proces penal şi condamnare la o pedeapsa privativă de libertate,” atrage atenţia Judecătoria Sectorului 5, cea care a respins cererea iniţială de liberare condiţionată a lui Cristi Borcea.

Prima cerere de eliberare a lui Borcea a fost respinsă pe 24 aprilie. Acesta îndeplinea condițiile pentru a fi eleiberat, însă instanța a hotărât ca Borcea să mai stea o vreme închis.

ȚCristi Borcea a ajuns însă în situaţia ca în cazul celei dea doua condamnări, acesta să fi executat deja 2/3 din pedeapsa contopită primită. Omul de afaceri a câştigat peste un an şi jumătate pe baza legii recursului compensatoriu si prin faptul că a muncit în închisoare”, scrie Adevărul.