Schimbări importante pentru toți românii cu asigurare de sănătate, începând cu 1 mai. Se schimbă sistemul de contribuții.

O ordonanță de urgență publicată deja  în Monitorul Oficial vine cu mai multe modificări în ceea ce privește plata CASS.

Persoanele care obțin venituri supuse CASS (inclusiv venituri salariale și asimilate salariilor), dar pentru care nu se datorează CASS, adică pentru care nu există obligația de plată a acestei contribuții, cum sunt persoanele care lucrează în regim zilier de exemplu, vor face parte de la 1 mai din categoria persoanelor care plătesc opțional contribuția la sănătate prin declarația unică

„Aceste persoane vor putea să plătească prin declarația unică CASS-ul pentru veniturile lor. CASS-ul pentru 12 luni de asigurare se va aplica la o bază de calcul egală cu șase salarii minime brute în vigoare la data depunerii declarației unice. Pentru peroanele care își plătesc voluntar asigurarea la sănătate acestea nu pot fi asigurate în sistem mai mult de 12 luni de la data depunerii declarației unice”, scrie avocatnet.ro.

De asemenea, termenul de plată a CASS-ului voluntar se va schimba. Persoanele care obțin venituri nesalariale sub plafonul stabilit de 12 salarii minimie și care nu au datoria de a plăti CASS, însă fac asta, au ca termen data de 15 martie a anului următor. În același timp, în textul OUG este precizat că pentru celelalte două categorii de contribuabili CASS care plătesc contribuția în mod opțional, termenul este de asemenea 15 martie, anul viitor.