Iohannis a declarat că Ludovic Orban și-a depus mandatul din funcția de Prim Ministru. Președintele a spus că motivația este pe cât de simplă pe atât de clară.

„Regulamentul prevede un termen de 15 zile. Aceste 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat. Totul se datorează PSD-ului. Din cauza lor care au blocat ședința de ieri, riscăm să intrăm într-un blocaj din cauza PSD. Voi convoca consultări cu partidele parlamentare. Maine la ora 16. Se vor termina la ora 20:00. Voi face o declarație prin care să informez ce s-a decis la consultări.

Regula nu e ca președintele să adune o majoritate, ci să desemneze o persoană capabilă să-și adune o majoritate în Parlament. Eu nu fac niciodată consultări de formă. Pentru asta îi invit și voi trage o concluzie”, a transmis Iohannis.

Intenția președintelui

„Constat că propunerea pe care am făcut-o și solicitare de investitură s-a finalizat fără rezultat, deci nu are rost să începem să numărăm. Noi nu dorim să intrăm într-un blocaj. Lucrurile trebuie să se miște și România trebuie să fie guvernată. Intenția președintelui este întotdeauna de a da țării un Guvern”, a răspuns Iohannis.

„Ludovic Orban rămâne prima mea alegere pentru funcția de premier. Sunt foarte mulțumit de munca depusă de Ludovic Orban. A reușit să facă acest Guvern într-un timp foarte scurt. Nu am ce să îi reproșez, am cu ce să îl laud. Întreg blocajul s-a întâmplat din cauza PSD, care a tras de timp.

România nu are nevoie de blocaje, are nevoie să meargă mai departe”, a adăugat Iohannis când a fost întrebat dacă Orban rămâne prima lui opțiune.