Tensiuni diplomatice majore, după ce, în cursul zilei de duminuică, Rusia a blocat adoptarea unei declaraţii deosebit de importante a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la oprirea forţelor armate libiene, conduse de mareşalul Khalifa Haftar, care înaintează spre Tripoli.
Potrivit Agerpres, Rusia a cerut ca această declaraţie oficială a ONU să lanseze un apel tuturor forţelor armate libiene, nu doar celor conduse de mareşal, lucru care a dus la discuţii intense. Surprinzător, sau nu, propunerea Rusiei de modificare rezoluţiei a fost respinsă de SUA, astfel că Rusia s-a opus adoptării declaraţiei.

După o reuniune cu uşile închise, la sfârşitul săptămânii trecute, cu privire la criza din Libia, Consiliul a îndemnat Armata Naţională Libiană (ANL), forţa paramilitară comandată de mareşalul Haftar, „să îşi înceteze activitatea militară”. Apelul îndemna să înceteze orice activitate militară şi îndemna toate forţele armate libiene, inclusiv pe cele ale Guvernului de uniune naţională (GNA), să opereze o detensionare a situaţiei.

GNA, cu sediul la Tripoli şi al cărui premier este Fayez al-Sarraj, beneficiază de recunoaşterea internaţională. Rusia a cerut ca declaraţia Consiliului să ceară tuturor forţelor armate libiene să îşi înceteze activităţile, însă SUA s-au opus.

Este cunoscut faptul că Putin este un susţinător cheie al mareşalului Haftar, alături de Egipt şi UAE. Duminică, ofensiva forţelor mareşalului Haftar în direcţia Tripoli, lansată mai devreme decât era propus, a fost frânată de trupe guvernului de uniune naţională. Între timp, Libia riscă să ajungă din nou în război civil.