Sebastian Ghiță se poate întoarce oricând în țară. Ministerul Justiției a retras cererea de extrădare pe numele fostului deputat. Concret, a fost anulat mandatul de arestare numele acestuias. Sebastian Ghiță a fugit în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016 din România, el aflându-se de atunci și până în acest moment în Serbia. Potrivit jurnaliștilor de la Antena 3, nu mai există temei juridic pentru cerere de extrădare pe care au formulat-o autoritățile din România pe numele lui Sebastian Ghiță. Este vorba de o hotărâre a Curții de Apel din Ploiești, care spune că retrage cererea de extrădare pe numele lui Sebastian Ghiță.
“Pot să spun că e o veste bună pentru mine și trebuie să adresez mulțumiri judecătorilor care au luat această decizie și tuturor judecătorilor care au avut răbdare în acești cinci an să vadă petrecându-se în fața dânșilor aceste situații, unele tragice, unele hilare. Unele nemaiîntâlnite. Totodată cred că ar trebui să mă bucur pentru că poate odată cu astfel de decizii societate românească resșește să se așeze. Cred că toți suntem datori să respectăm deciziile judecătorilor mai ales când acestea nu mai sunt influențate de probe falsificate. Ne înjurăm și ne bălăcărim unii pe alții cu o energie demnă de cauze mai bune”, a declarat Sebastian Ghiță după anularea mandatului de arestare.
Decizia în ceea ce-l privește pe Ghiță a apărut în momentul în care la Secţia Specială de Anchetă a magistraţilor au avut loc audieri în dosarul în care este cercetată Laura Codruţa Kovesi, în urma plângerii făcute de fostul deputat. La audieri a fost chemat jurnalistul Ion Cristoiu și Gabriel Oprea. Primul a fost chemat pe motiv ca să dea explicații după ce aspus că a văzut, în timpul unui interviu cu Sebastian Ghiţă, realizat în Serbia, o fotografie care ar confirma relaţia apropiată dintre fosta şefă DNA şi Sebastian Ghiţă. Gabriel Oprea a vorbit despre întâlnirea din sufrageria sa, la ar fi fost prezentă fosta șefă a DNA.
Laura Codruţa Kovesi are calitatea de suspect în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, faptele anchetate fiind luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu.