“Nu avem în acest moment nicio persoană pozitivă pentru coronavirus. Mai sut câteva persoane în testare. Rugămintea noastră este ca să nu devină o poveste de panică”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat. La ora actuală, la nivel naţional, 69 de persoane sunt în carantină. La nivelul judeţelor sunt peste 4.000 de locuri de carantină.

“Astăzi la ora 14, se aflau 69 de persoane în carantină, 4.818 persoane izolate la domiciliu, din care 920 la București. Ca și locuri în spitalele din România, paturi de boli infecțioase în acest moment 7.720, din care 92 de paturi sunt de anestezie și terapie intensivă”, a spus reprezentantul MS.

“Toate cele 13 persoane de la Gorj au test negativ coronavirus. Mai sunt în lucru 19 teste ale unor persoane, când vom avea rezultatul, vom reveni. Tot azi s-a emis ordinul de carantină. Toată lumea a întrebat de acest ordin. Ce spune acest ordin? Spune că toate persoanele care vin din zone închise, Wuhan, vasul de croazieră, cele 11 comune din Italia, sunt puse în carantină instituționalizată 14 zile. La intrarea în carantină vor fi testați, iar la ieșirea din carantină se vor face două teste, la diferență de 24 de ore, care trebuie să fie negative, a declarat secretarul de stat Nelu Tătaru.

”Dincolo de cazul Gorj, toate celelalte teste efectuate până astăzi, inclusiv cele venite de la Buzău, sunt negative. La fel şi Alba Iulia, mama, tata şi copilul”, a precizat secretarul de stat.

El a mai spus că persoanele care nu au simptome, care vin în Romania din zonele extinse, în afara zonelor din Lombardia și Veneto, vor fi izolate voluntar la domiciliu, atât ele, cât și familiile lor. “După perioada de 14 zile, vor beneficia de acea adeverință și vor beneficia de concediu medical atât ele, cât și familiile lor, conform OUG 158/2005”, a mai spus Tătaru.

“În legătură cuachiziția de echipamente specifice, în această dimineață au fost depuse la Oficiul Național de Achiziții Centralizate, din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, 10 oferte pentru scanere termice, iar negocierile vor fi purtate în cursul acestei zile”, a transmis MAI.

În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul Coronavirus, autoritățile naționale cu responsabilități în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează permanent situația la nivel național și internațional.

La sediul MAI, secretarul de stat în MAI, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru susțin o conferință de presă referitoare la gestionarea situației privind noul Coronavirus (COVID-19).

Posted by Ministerul Afacerilor Interne, Romania on Wednesday, 26 February 2020

MAI transmite într-un comunicat că, “pentru informații utile, le recomandăm cetățenilor să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sănătății, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne și Departamentului pentru Situații de Urgență.

De asemenea, în cursul zilei de ieri, 25 februarie, au fost înregistratedouă dosare penale privind infracţiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor”, în cele două cauze fiind cercetate 4 persoane.

Referitor la cetățenii români aflați în zonele afectate din Italia, precizăm că în regiunea Lombardia există aproximativ 200.000 de cetățeni români, iar în regiunea Veneto aproximativ 120.000”, precizează MAI.

CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)

10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
  2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
  4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
  5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
  6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
  10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.