UPDATE Ponta: Înţeleg că PSD votează guvernul PNL

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat că, în condiţiile în care PSD va vota în Parlament pentru un guvern PNL, parlamentarii din partidul pe care îl conduce vor sprijini „proiectele bune pentru ţară”.

„Eu am înţeles, în primul rând, că PSD va vota acest guvern sau că dacă nu îl votează oficial au promis prin diverşi interpuşi, doamna Dăncilă a promis că o să dea 30-40 de voturi să treacă guvernul. Aşa a promis Cosmin Guşă, că a vorbit cu Dăncilă şi rezolvă pentru PNL. În condiţiile astea, noi, cei de la Pro România, rămânem cum am fost şi până acum, în sensul de a sprijini proiectele bune pentru ţară, de a încerca să cerem profesionalism în actul de guvernare şi practic suntem singurii care vom reprezenta cu adevărat zona de centru – stânga, alegătorii social-democraţi, pentru că e clar că Dăncilă i-a vândut”, a spus Ponta, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă Pro România va susţine un guvern PNL.

PSD ar putea vota noul Guvern format în jurul PNL, susţin surse politice pentru Adevarul. Decizia va fi luată azi, după o discuţie în cadrul grupurilor parlamentare. Vineri, CEX-ul PSD a decis ca partidul să nu voteze noul Executiv, însă decizia ar putea fi răsturnată, susţin sursele citate. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, exclude varianta alegerilor anticipate.

Întrebat dacă e posibil ca PSD să voteze Guvernul PNL în Parlament, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a răspuns: „Vom avea această disucţie în grupurile parlamentare. Este normal ca noua majoritate să voteze Guvernul pe care şi-l doreşte. Vom lăsa luna de miere pentru noul Guvern, apoi vom intra în Opoziţie. Vom urmări minutele de întârziere la trenuri, km de autostradă, pensii, salarii“.

Deputatul social-democrat Lia Olguţa Vasilescu susţine că viitorul guvern va dubla bugetele Serviciilor şi pe cel al Administraţiei Prezidenţiale, în timp ce va diminua pensiile, salariile şi voucherele de vacanţă.

„Sâmbătă, vor veni cu un buget pentru anul viitor. Cred că va fi foarte simplu pentru ei să îl facă. Şi ştim şi noi cum o să îl facă, pentru că i-am mai văzut până acum ce spuneau când erau în Opoziţie. Vor dubla bugetele de la Servicii, vor dubla bugetul Administraţiei Prezidenţiale – pentru că Klaus Iohannis trebuie să aibă bani de deplasări. În schimb, vor tăia vouchere de vacanţă, vor tăia pensii şi salarii, vor face ceea ce au făcut şi până acum. Vă imaginaţi scena cu Cîţu şi Caramitru Junior cum trudesc ei la bugetul României. Vă imaginaţi? Ca să ne dăm seama cam cât de comic va fi. Tragic este însă altceva. Că guvernează un partid care în alegeri are 20% şi trece în Opoziţie un partid care a luat 46% la alegeri. Cum s-a întâmplat asta, dragi colegi? Prin trădarea fostului nostru coleg de partid, Victor Ponta. Care ne spune acum că are telefonul plin cu mesaje de la PSD-işti. Eu zic să se uite în frigider”, a declarat ea în cadrul evenimentului de lansare a candidaturii Vioricăi Dăncilă pentru prezidenţiale.