Premierul Ludovic Orban a ajuns vineri dimineaţa la Ministerul Sănătăţii, unde a avut întâlnire de lucru cu ministrul Nelu Tătaru. Cei doi au susţinut o conferinţă de presă în urma şedinţei de urgenţă.

„Am ținut să fiu personal prezent la instalarea în funcție a domnului Nelu Tătaru. În cadrul ședinței am discutat prioritățile pentru Ministerul Sănătății în perioada următoare.

Păstrăm aceleași direcții de acțiunii, obiectivul fundamental este de a apară sănătatea și viață cetățenilor românilor, de a crește capacitatea de diagnosticare, de a întări DSP-urile, de a pregăti spitalele pentru a primi pacienți cu coronavirus. Am discutat măsuri pentru a scădea riscul de infectare în spitale a cadrelor medicale și a pacienților. Am discutat despre urgență achiziționării echipamentelor de protecție pentru cei din spitale implicați în lupta contra coronavirusului.

I-am transmis personal domnului ministru solicitarea să distribuie echipamente de protecție și dezinfectanți către rețeaua medicilor de familie și a celor din ambulatoriu.”, a declarat Ludovic Orban.

”România nu a fost pregătită”

”România nu a fost pregătită, de aici capacitatea de diagnosticare și de testare redusă”, a declarat Premierul Ludovic Orban.

Dar Guvernul a luat măsurile cele mai potrivite, pentru a limita răspândirea epidemiei, a precizat Premierul.

”Să ne uităm la date, la numărul de cazuri: dacă luăm în calcul și persoanele vindecate, avem sub o mie de infectați cu covid, în timp ce în alte țări vorbim de zeci de mii de oameni.

Guvernul a luat cele mai bune măsuri, încă de la început. Dacă nu am fi luat măsurile severe de carantinare, răspândirea ar fi fost foarte mare  în România.

Să nu uităm că la noi există o specificitate pe care alte țări nu au avut-o: întoarcerea în țară a zeci de mii de oameni, din zonele cele mai afectate”, susține Ludovic Orban.

”Am luat aproape toate măsurile înaintea altor țări care erau mai afectate de coronavirus decât noi.

Am discutat prioritățile pentru Ministerul Sănătății în perioada următoare. Obiectivul nostru fundamental este să apărăm sănătatea și viața cetățenilor români.

Am discutat măsuri pentru a crește riscul de infectare în spitale a cadrelor medicale si a pacienților”, a adăugat el.

”Urmează săptămâni grele”

”Vrem să achiziționăm echipamente care să îi protejeze pe cei care lucrează în spitale, pentru a-i proteja de infecțiile cu coronavirus.

La nivel local trebuie schimbate niște lucururi. Trebuie reinițiate niște proceduri – avem două direcții: detecția și tratarea pacienților cu covid, dar și tratatrea pacienților care nu au covid.

Vor fi și cazuri severe, critice, urmează săptămâni grele. Dar vom reuși”, a dat asigurări Ministrul Sănătății

Nelu Tătaru a preluat portofoliul de la Sănătate, după demisia lui Victor Costache

În şedinţa de Guvern de joi, Orban i-a solicitat noului ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, să convoace un colegiu al ministerului pentru a stabili foarte clar toate măsurile care vor fi luate în continuare pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19.

„Mâine dimineaţă (n.r. – vineri) voi veni alături de dumneavoastră la Ministerul Sănătăţii şi solicitarea mea e să convocaţi un colegiu al ministerului, astfel încât să stabilim foarte clar toate măsurile care vor continua şi, de asemenea, toate măsurile noi pe care le vom lua în funcţie de evoluţiile care au apărut şi care continuă să apară”, a anunţat premierul Ludovic Orban.

Nelu Tătaru a preluat joi portofoliul de la Sănătate, după ce Victor Costache a demisionat din funcţie.

Noul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, le-a transmis, joi, membrilor Guvernului că, pentru a nu avea în ţară „o altă Suceavă”, contează pe ajutorul lor, astfel încât situaţiile asemănătoare înregistrate la alte spitale din ţară în contextul pandemiei COVID-19 să poată fi controlate corespunzător.