Ordonanţa Militară 4. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a prezentat activitatile desfasurate de MAI pentru prevenirea raspandirii coronavirus, dar si ce masuri se pregatesc in continuare.

„Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România ultimilor 20 de ani, pentru că asta cere situația prin care trecem. Este greu să ți se îngrădească unele drepturi și este greu ca libertatea să depindă de o declarație. Ne aflăm în față unui examen greu cu toții, care se întinde pe o perioada încă necunoscută.

Măsuri noi şi clarificări

Modificările aduse prin Ordonanța Militară numărul 4.

Sunt câteva domenii la care am intervenit, unele noi pe care le-am abordat și unele zone pe care le-am îmbunătățit ca și administrare și gestionare.

Am clarificat cu privire la circulația persoanelor de peste 65 de ani un interval orar în care pot să-și rezolve diverse probleme medicale, deplasare care se poate realiza cu mijloace proprii sau mijloace de transport sanitare, toate acestea făcându-se în intervalul normal orar, și după ora 13:00 și înainte de ora 11:00, adică pe toată perioada a zilei. Pentru tot ce ține de zona medicală.

Am permis deplasarea în afara locuinţei sau a gospodăriei persoanelor de peste 65 de ani în intervalul 20:00-21:00 pentru nevoile animalelor de companie sau domestice. Nu este nevoie de declarație pe propria răspundere în acest caz.

Am clarificat, tot pentru persoanele de peste 65 de ani, în intervalul cuprins între 11:00 – 13:00, ca unităţile comerciale aprobate prin ordonanţe precedente să faciliteze, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în aceste spaţii comerciale.

Cu privire la cei care nu respectă condițiile de izolare sau carantinare, am stabilit că: cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați și verificați ca atare, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină, cu condiţia în carel, obligatoriu, vor suporta toate cheltuielile care implică această carantinare. Totodata, cei care nu respectă carantinarea şi sunt depistaţi în afara perimetrului protejat de forţele de ordine, vor intra încă 14 zile în carantinare.

Cu privire la transportatori, am stabilit că conducătorii auto care intră în țară, cei care conduc ce ține de un tonaj mai mare de 2,4 tone au trei opţiuni pentru a-şi proteja familiile şî pe ei înşişi- fie angajatorul le pune la dispoziție un loc pentru izolare, fie se izolează la domiciliu împreună cu familia sau în alt spaţiu locativ pe care-l deţin, fie autoritățile locale pun la dispoziție spaţii de carantinare la cerere, pentru protecția familiilor, evident cu plata cazării în aceste spații hoteliere.

Aceleași condiții le aplicăm și piloților de aeronave și personalului navigant.

Măsuri pentru protejarea sistemului energetic naţional. Preţuri plafonate la utilităţi

O altă zonă în care am decis un articol care va clarifica relațiile și organizarea sistemului energetic național. Am instituit, pentru o perioada stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate, pentru cei care au funcții esenţiale în asigurarea funcţionării producţiei, transportului şi distribuţiei energiei electrice şi gazelor naturale. Toate acestea sunt necesare pentru funcționarea sistemului energetic național.

Pentru protejarea cetățenilor care locuiesc în blocuri din zone aglomerate, am stabilit că cei din administrațiile publice locale vor monta dispozitive cu soluții dezinfectante la fiecare intrare de bloc și vor realiza periodic dezinfecții pe scara blocului și în lifturi.

Preţurile la energie electrică şi termică, gaze naturale, alimentarea cu apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat astăzi, la data emiterii prezentei Ordonanţei Militare. Aceste preţurile pot doar să scadă, în funcţie de cerere şi ofertă.

Interdicția privind circulația într-un grup mai mare de 3 se aplică exclusiv circulației pietonale, pentru a se elimina confuziile.”