Premierul Ludovic Orban a anunțat joi de dimineață mai multe măsuri hotărâte de Guvern în ședința care a avut loc miercuri, pentru susținerea angajaților și a companiilor, pe fondul crizei cu care se confruntă economia românească, în plină epidemie de coronavirus.

Companiile nu își pot plăti angajații

”Am stabilit că la rectificarea bugetară să asigurăm creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale.

Asigurăm plata angajaților care intră în șomaj tehnic din bugetul de șomaj al ANOFM, de pe lângă Ministerul Muncii. Este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea pentru a asigura plata salariilor angajaților”, a declarat Orban.

Premierul a făcut însă o precizare foarte importantă.

Guvernul se va asigura că ”75% din plata salariului brut va fi acoperită, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”, a precizat Orban.

Pachet de 2% din PIB

În context, ministrul de Finanțe Florin Cîțu a anunțat aprobarea unui set de măsuri pentru susținerea economiei. Cumulat, este un pachet de aproximativ 2% din PIB, un efort important pentru România, a scris Cîțu pe Facebook.

”Trebuie susținută economia”

”În funcție de evoluțiile din perioada următoare venim și cu alte măsuri.

În acest moment este nevoie de noi toți. Este nevoie de fiecare pentru a susține economia.

Companiile a căror activitate nu a fost afectata în această perioadă este important să plătească taxele, impozitele și contribuțiile”, a mai precizat Cîțu.