Laura Codruța Kovesi și-a susținut prezentarea în Parlamentul European, iar un prim semn bun că ar putea câștiga primul mandat la Parchetul European a venit din partea parlamentarilor.

Semnul bun primit este acela că la finalul prezentării, Kovesi a primit cele mai multe aplauze dintre toți cei trei candidați, iar majoritatea parlamentarilor care au luat cuvântul și-au exprimat solidaritatea și i-au mulțumit pentru curaj în ciuda campaniei de denigrare care s-a purtat împotriva ei. 

Declarațiile fostei șefe DNA:

Monica Macovei: Am vrea să ne vorbiți despre experiența dvs despre cazurile de mare corupție. Efectiv practica dvs la presiunile politice, pentru că știm că în România sunt presiuni politice.

Și a doua întrebare: Frauda cu fonduri europene se produce în principal în Europa de Est. Aici vorbim de corupție sistemică și de influențarea politicului în justiție.

Laura Kovesi: În ceea privește dosarul penal, sunt nevinovată, este vorba despre niște acuzații care vizează extrădarea unei persoane dintr-o altă țară.

Pot să vă spun că în fiecare an DNA a trimis în jur de 1000 de inculpați spre judecată, iar dintre acestea au fost condamnate în jur de 900 de persoane. Au fost peste 60 de înalți oficiali.
În ceea ce privește presiunile politice, am spus că atunci când un politician mă va suna să intervin într-un dosar, voi face public acest lucru, dar asta nu s-a întâmplat. Au fost investigate persoane care au deținut funcții importante, au fost presiuni extene instituției, dar le-am făcut față.

În ceea ce privește fraudele europene, DNA a investigat peste  2000 de dosare, în timp ce OLAF a deschis 200 de cazuri în fiecare an. Poate nu este o comparație potrivită, dar vreau să arăt că suntem familiarizați cu tipologia faptelor.

Maria Grapini: În ce mod ați promova rolul proactiv al procurorilor delegați? Ca să nu spun că ați mințit, CSM v-a contrazis azi. Ați fost pusă sub acuzație?

 

Laura Kovesi: Rolul procurorilor delegați va fi în concordanță cu normele interne. În ce privește gradul profesional, nu știu ce a făcut CSM, dar condiția prevăzută de lege nu are de-a face cu gradul profesional, ca dovadă am fost numită șef DNA. În ce privește revocarea din funcție, a venit ca urmare a deciziei CCR în care eu nu am fost parte din proces. CCR a judecat un conflict constituțional între președintele Klaus Iohannis și ministrul Justiției, în care eu nu am avut posibilitatea de a mă apăra. Nu am fost citată, nu am avut posibilitatea de a face recurs. Din acest motiv, am trimis o plângere la Curtea Europeană a drepturilor omului, care a trecut de primul filtru.

Cătălin Ivan: Discutăm de valori importante precum independența justiției, tolență zero față de corupție, liberatatea presei. De asemenea, Consiliul Europei a spus că serviciile secrete de informații nu trebuie să facă din actul de urmărire penală.

Prima întrebare este dacă este adevărat că CSM a constatat că DNA a influențat instanța într-un proces care vă viza direct.

Laura Kovesi: Am avut un proces vizând niște afirmații mincinoase în care s-au făcut într-o emisiune TV. A durat 4 ani și s-a decis, printr-o decizie definitivă, că acele afirmații au fost mincinoase. Au fost implicați mulți judecători în acest proces, dar eu pot să vă asigur că nu am făcut niciun act pentru a influența deciziile. Dacă CSM a constatat că a fost influențat un judecător, există un raport în acest sens, judecătorii au spus că nu au fost influențați de mine, acel raport a fost atacat la ICCJ.
 

Întrebare a unei reprezentante a Partidului Verzilor: Sunt mândră că doamna Kovesi se află aici azi, în ciuda groaznicei campanii pe care propriul Guvernul a lansat-o împotriva ei. Noi nu credem ce se spune. Aș vrea să vă întreb ce măsuri ar lua pentru a de asigura că sunt respectate drepturile fundamentale ale posibililor suspecți.

Laura Kovesi: Unul dintre principiile fundamentale de funcționare a EPPO este acela privind respectarea drepturilor fundamentale. Cu siguranță va fi o prioritate pentru toți cei care vor acționa în structura EPPO. În România, au fost multe situații când, constatând că procurori din subordinea mea au emis acte nelegale, atunci am verificat și m-am asigurat că au fost luate măsuri.

 

În România, activitatea procurilor este sub autorittate judecătorilor. În activitatea mea, am analizat hotărârile judecătorești, și acestea au fost ulterior diseminate în interiorul structurii, pentru a evita ca ele să se repete. 

Întrebare: Explicați-ne cum îndepliniți condițiile pentru a ocupa această funcție

Laura Kovesi: Am citit cu atenție legea și vă asigur că îndeplinesc toate condițiile. Articolul 54 din Legea 303 din 2014, care reglementează condițiile pe care un procuror trebuie să le îndeplinească, spune următoarele: să deții o vechime de 15 ani, dețin această vechime, să nu fii colaborat cu securitatea, ceea ce nu s-a întâmplat, și să fii avut calificativul foarte bine la ultimele evaluări profesionale.

Întrebare: Curajul dvs în lupa împotriva corupției a inspirat multă lume în România, dar și în lume. Puteți să ne spuneți care a fost experiența dvs în cele mai mediatizate cazuri?

Laura Kovesi: Aproape toate cazurile suscitau interes din perspectiva persoanelor care erau investigate, pentru că competența DNA viza fapte de corupție la nivel înalt. Cu siguranță, toți cetățniei doreau să afle pentru ce fapte erau cercetați.

– Vă mulțumesc pentru această invitație. Am fost procuror de peste 23 de ani, deci jumătate din viața mea am fost procuror. Treaba mea este să fac ca justiția să funcționeze când este încălcat dreptul penal. Am deținut cele mai înalte poziții în România, procurorul general al României timp de 6 ani, și șefa DNA timp de 5 ani.

– Crearea unui Parchet European este o mare oportunitate. Aș fi onorată să pot participa. Aș fi onorată să continui munca atâtor oameni, politicieni, procurori, cei care funcționează în România, cei care au făcut dintr-o idee o instituție reală. 

– Avem nevoie de eforturi pentru ca acesta să fie eficient. Viziunea mea despre EPPO: trebuie să protejeze interesele financiare și să recupereze daunele, iar pentru asta trebuie creată infrastructura umană și financiară, create regulamentele interne. Pentru ca Parchetul să funcționeze eficient, trebuie să definim obiecte, să partajăm informații și creeăm acorduri de cooperare cu state neparticipante și terțe.

– Am experiență îndelungată în coordonarea unor instituții mari, sunt obișnuită să lucrez în situații de stres și de presiune politică.

– În fața Justiției, trebuie să aplicăm legea.