Compania multinaţională a precizat că ieftinirea petrolului, al cărui preţ care s-a depreciat cu 70% într-un an, o obligă la o reducere a cheltuielilor în zonele de explorare şi producţie, unde se propune 'simplificarea structurii şi reducerea costurilor, fără a afecta securitatea', a declarat un purtător de cuvânt pentru postul BBC.

Această sursă a precizat că, după eliminarea acestor locuri de muncă, personalul din aceste departamente va ajunge sub pragul de 20.000 de persoane, dintr-un total de 80.000 de angajaţi.

BP a dat asigurări că va continua extracţia de petrol din Marea Nordului şi a menţionat că anul acesta va investi patru miliarde de dolari în operaţiunile din Marea Britanie, unde va desfiinţa 600 de locuri de muncă.

Marile companii petroliere au anunţat că îşi vor reduce investiţiile şi vor încerca să-şi diminueze cheltuielile în contextul reducerii persistente a preţului petrolului, care luni a scăzut sub 32 dolari la Bursa de la Londra, pentru prima dată din aprilie 2004.

Preţurile petrolului au atins un nivel minim săptămâna trecută ca urmare a turbulenţelor financiare din China, al doilea consumator mondial de petrol, în timp ce îngrijorările legate de excesul de ofertă de pe piaţă persistă.

Tensiunile politice între Arabia Saudită şi Iran, doi dintre marii producători ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), îngreunează ajungerea la un acord pentru limitarea pragului de producţie în acest grup de ţări.

AGERPRES