Odată cu fermierii care utilizează senzori pentru a determina momentul perfect pentru recoltare, care consultă aplicații pentru măsurarea temperaturii solului și conduc tractoare automate de-a lungul câmpului, piața pentru tehnologia agricolă este în creștere în întreaga lume. De asemenea este un domeniu avantajos pentru Bosch. De la sisteme motopropulsoare pentru tractoare și soluții hidraulice pentru mașini agricole, la produse conectate pentru agricultură inteligentă, compania transferă tehnologia auto către agricultură și, ca urmare, generează deja vânzări în valoare de 1 miliard de euro.

În plus, această afacere este pregătită să-și continue creșterea. Până la mijlocul deceniului următor, Bosch plănuiește să dubleze vânzările tehnologiilor pentru agricultură. „Bosch poate face mai mult decât vehicule și șurubelnițe fără fir. Aducem înalta tehnologie în ferme, deschizând o piață care valorează miliarde” afirmă Markus Heyn, membru al consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH.

Conform studiilor, populația globală va totaliza opt miliarde până în 2025. Pentru a hrăni lumea, trebuie cultivată mai multă hrană, iar suprafața terenului arabil nu este în creștere. Acest lucru înseamnă că fermierii trebuie să își sporească recoltele, consideră reprezentanții Bosch. În timp ce în 1900 un fermier hrănea patru persoane, acum cifra este de 155 de persoane – iar numărul este în creștere (sursa: Rheinischer Landwirtschafts-Verband)

O soluție pentru recolte mai mari și o eficacitate sporită pe câmp este conectivitatea. Studiile arată că piața pentru agricultură digitală este pregătită să crească în întreaga lume de la 3.5 miliarde de euro azi la șase miliarde de euro. „Prin interconectarea lucrurilor și sistemul Bosch IoT Cloud, transformăm fermele în afaceri digitale,” afirmă Heyn. Mai sunt foarte puține companii, în afară de Bosch, care dețin software-ul, tehnologia de senzori și experiența serviciilor necesare. De la conectivitatea câmpului la mașini, soluțiile Bosch sprijină fermierii în activitatea lor zilnică și contribuie la optimizarea recoltelor sau la creșterea eficienței proceselor de operare. De asemenea, Bosch aplică în agricultură senzori MEMS, dezvoltați inițial pentru vehicule. Acești senzori măsoară valori relevante precum temperatura și umiditatea și le transmit prin intermediul sistemului cloud telefoanelor inteligente ale fermierilor. Utilizând o aplicație, ei își pot urmări recoltele tot timpul, indiferent unde se află, fără să fie nevoiți să verifice activ recoltele pe câmp. Fermierii economisesc timp și sporesc calitatea și recolta produselor lor. Alt serviciu pe care sistemul Bosch IoT Cloud îl poate transforma în realitate este conectarea mașinilor agricole. Datele vehiculelor pot fi utilizate pentru a anticipa defecțiuni și a le remedia în timp util, prevenind în primul rând avarieri și reparații costisitoare.

 

Bosch contribuie și la transformarea agriculturii într-una mai ecologică, prin tehnologie. Ca parte a parteneriatului de cercetare cu Bayer, Bosch dezvoltă o tehnologie inteligentă de pulverizare. Utilizând senzori, poate face diferența între recolte și buruieni și să țintească buruienile cu pesticide într-un proces unic. „Pulverizarea inteligentă curăță în mod sustenabil câmpurile de buruieni. Acest lucru asigură recoltele și minimizează impactul asupra mediului,” afirmă Heyn.

Smart Cab (Cabina Inteligentă), pe care Bosch a co-dezvoltat-o în calitate de membru al grupului conceptului CAB, transformă vehiculele agricole în centre de comandă conectate pe câmp. Toate componentele – vehicule, camere și drone – pot interacționa una cu cealaltă în cabina inteligentă. Prin intermediul cloud, dronele cu cameră trimit imagini detaliate ale stării recoltelor la cabina inteligentă, iar operatorii pot primi avertizări de la camera de recunoaștere a obiectelor, cu privire la obstacole vii precum căprioare. Utilizând un magazin de caracteristici, utilizatorii vehiculelor pot descărca anumite funcții, pe calea aerului, direct în mașină. În acest mod, duzele pot fi ajustate în funcție de starea vremii și de starea solului, de exemplu.