„Nu cred că ar trebui să fie deloc îngrijoraţi. Nu ar trebui să îşi facă griji, deoarece sunt membri extrem de valoroşi ai societăţii noastre. Îi iubim. Au o contribuţie uriaşă la economia Regatului Unit, la cultura britanică”, a spus şeful diplomaţiei britanice, ca răspuns la o întrebare despre cât de îngrijoraţi ar trebui să fie românii care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie după Brexit.

„Am fost primar al Londrei. Când mergi prin Londra, vezi o mulţime de magazine româneşti, români care lucrează în toate domeniile. Credem că sunt jumătate de milion de români în Regatul Unit. Am fi nebuni să îi lăsăm să plece înapoi în România. Vrem să îi păstrăm, vrem să ne asigurăm că se simt în siguranţă şi că drepturile lor sunt protejate”, a declarat Boris Johnson.

„Nu am mai fost în România de mulţi ani. Dar mă bucur foarte mult să fiu aici. Mă aflu aici pentru că am vrut să vin direct de la discursul de la Florenţa al prim-ministrului (Theresa May – n.r.), în care a explicat ce vrea să facă. După Brexit, vrem să protejăm drepturile românilor în Marea Britanie. Să garantăm aceste drepturi. Şi să ne asigurăm că sunt garantate de instanţele din Regatul Unit. Însă aceste instanţe vor putea de asemenea să fie atente la jurisprudenţa, la dreptul Curţii Europene de Justiţie. Obiectivul nostru este să ne asigurăm că cetăţenii români din Regatul Unit se simt în siguranţă”, a adăugat el.

Boris Johnson a mai spus că Marea Britanie nu se va închide după Brexit pentru „oamenii cu talent, ambiţie şi hotărâre”, dar că ea va fi cea care îşi va controla sistemul de imigraţie, nu Bruxellesul.

„M-am ocupat de cel mai divers oraş din lume. Cred că erau 300 de limbi care se vorbeau pe străzile Londrei, inclusiv româna, bineînţeles. A fost un avantaj economic uriaş. A dus la inovaţie, la industrii noi dinamice, cum ar fi tehnologie, media, modă, orice. Asta înseamnă economia Marii Britanii. Nu ne vom închide. Dacă oameni cu talent, ambiţie şi hotărâre vor să vină, vom continua să fim deschişi. Dar vom avea un sistem pe care noi îl controlăm, nu Bruxellesul. Asta este diferenţa. Ne vom ocupa singuri de sistemul nostru de imigraţie”, a atras atenţia şeful diplomaţiei britanice.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a avut luni o întrevedere cu şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, în contextul unui mini-turneu pe care îl efectuează în aceste zile la Praga, Bucureşti şi Bratislava, după discursul de vineri, de la Florenţa, al premierului Theresa May privind Brexit-ul.