Biroul Federal pentru Probleme Economice și Controlul Exporturilor din Germania (BAFA) a anunțat că 1.791 de cetățeni germani au aplicat pentru intrarea în programul de finanțare pentru mașini electrice și hibride demarat de guvern pe 1 iulie, majoritatea optând pentru modelul i3 produs și comercializat de BMW. 

Conform schemei de finanțare, cei care optează pentru un vehicul electric primesc din partea statului 4.000 de euro, în timp ce pentru doritorii de mașini hibride sunt oferiți 3.000 de euro. În valoare totală de 1,2 miliarde de euro, noul program german de stimulare a achizițiilor de vehicule nepoluante este finanțat doar în proporție de 50% de stat, restul sumei provenind chiar de la producătorii de mașini. Ținta finală este vânzarea a 400.000 de mașini electrice până la încheierea programului, în iunie 2019. Este interesant de observat că exact ceea ce cer producătorii și comercianții români de automobile – un program multianual de stimulare a achizițiilor de mașini mai puțin poluante – se întâmplă în Germania în timp ce România rămâne în zodia nefastă a schemelor anuale de finanțare care încep cu întârziere și fără predictibilitate.

Deocamdată, în cadrul programului german, cea mai dorită mașină este BMW i3 (581 de unități), urmată de 444 de solicitări pentru modele electrice Renault și 154 pentru Volkswagen.