Bombe cu fosfor la Azovstal și atacuri cu rachete din Marea Neagră. Rusia continuă să provoace pagube în timp ce se retrage

Negocieri intense sunt purtate pentru evacuarea a 60 de persoane, cele mai grav rănite și medici, din oțelăria Azovstal de la Mariupol. Vicepremierul ucrainean Vereșciuk vorbește despre un posibil acord, al cărui „rezultat ar putea să nu satisfacă pe toată lumea”. În fabrică, a explicat el, nu sunt doar milițieni din regimentul Azov, ci și membri ai altor departamente ale forțelor armate și ale poliției. Turcia oferă o navă pentru a transporta refugiații din portul Berdiansk – de la Marea Azov, precum Mariupol – până la Istanbul.

Putin îl avertizează pe președintele finlandez Niinistö că intrarea țării sale în NATO este „o greșeală”. Viceministrul său de Externe Grushko spune că, dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO, acest lucru „nu va rămâne fără o reacție politică”, dar „este prea devreme să vorbim despre desfășurarea forțelor nucleare rusești în regiunea baltică”, conform lastampa.it

Comisia Europeană se pregătește să revizuiască estimările de creștere ale Eurozona pentru 2022

Comisia Europeană se pregătește să revizuiască estimările de creștere ale Eurozona pentru 2022, cu o reducere generalizată drastică față de cea mai recentă prognoză a PIB-ului din februarie, care era de 4%. În noile prognoze economice de primăvară, pe care Bruxelles le va prezenta luni, Italia ar trebui să piardă aproximativ un punct și jumătate din PIB față de 4,1% prognozat în februarie. Impactul economic al războiului din Ucraina cântărește în principal asupra creșterii întregii zone euro.

O notă pozitivă vine în timpul nopții de la Eurovision, unde triumfă Ucraina cu Orchestra Kalush. Țara devastată de război a primit 631 de puncte din partea publicului, peste 440 cu televotul spectatorilor europeni. Liderii UE felicită Ucraina. Zelenski se bucură: „Muzica noastră cucerește Europa, vom face totul pentru a găzdui următorul Eurovision la Mariupol”.

„Există riscul ca acest război să dureze chiar mai mult de un an, să dureze foarte mult, suntem cu toții conștienți de asta”, a declarat ministrul de Externe italian, Luigi Di Maio, reamintind că războiul din Ucraina are deja dimensiuni „globale” din cauza creșterii prețurilor și a crizei alimentare.

În Marea Neagră sunt două port-rachete de croazieră și cinci nave mari de debarcare. „Presiunea psihologică și amenințarea unui atac cu rachete din Marea Neagră sunt concrete și consecvente”, transmite comandamentul operațional Sud.

Între timp, Ambasada SUA la Kiev se va redeschide „foarte curând”, a declarat secretarul de Stat american Anthony Blinken, vorbind la Berlin la finalul întâlnirii informale NATO.