Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului solicită Ministerului Sănătății să modifice proiectul de lege care ar urma să crească vârsta de pensionare a pensiilor la 67 de ani, aceeași și la femeie și la bărbați.

Medicii ar urma să fie categoria profesională cu cea mai mare vârstă de pensionare din România, atrage atenția FACIAS.

Măsura e una discriminatorie și nu ține cont de o vârstă diferențiată între femei și bărbați, stabilindu-se vârsta unică de 67 de ani care este mai mare cu patru ani pentru femei și cu doi ani față de bărbați, față de vârsta de pensionare stabilită în mod general la 63 de ani la femei și 65 de ani la bărbați.

Proiectul de lege e în dezbatere publică. Cei de la FACIAS atrag atenția că e pusă în pericol viața pacienților, dincolo de faptul că această creștere a vârstei de pensionare poate crește decesele în rândul medicilor, arată Antena 3.

Proiectul de lege care crește vârsta de pensionare a medicilor până la 67 de ani, indiferent de sex și până la 75 de ani, pentru cei care lucrează în unitățile sanitare cu deficit de personal, a stârnit revolta medicilor.

Documentul a fost postat pe siteul Ministerului Sănătății, la rubrica Transparență Decizională, pe 4 noiembrie, în ultima zi de mandat a ministrului demis, Sorina Pintea.

”Noi, dimpotrivă, ne dorim ca cei care au făcut gărzi să poată să se pensioneze cu câțiva ani mai devreme. Noi am fost șocați de acest proiect care a apărut luni pe site-ul ministerului.”, a declarat dr. Livia David, citată de Radio France International.

Potrivit medicului, acest proiect a mai fost publicat pe siteul ministerului în urmă cu doi ani, însă a fost retras la protestele sindicatelor și societății civile, pentru că are principii de neconstituționalitate grave.