Peste două decenii, când cei născuți în anii ’80 vor ieși la pensie, situația se arată extrem de sumbră, deoarece riscă să nu primească banii pentru care au muncit o viață întreagă.

Populația României este în scădere

Potrivit specialiștilor, unul din motivele pentru care s-ar putea întâmpla acest lucru este faptul că peste douăzeci de ani, numărul pensionarilor o să fie mai mare decât al salariaților, iar populația va scădea, bătrânii rămânând mai mulți.

Adrian Codîrlașu, președintele CFA România, susține că se vor putea observa aceste riscuri în 2030-2035, perioada în care generația decrețeilor se va pensiona.

Acesta spune că sistemul de pensii actual ”funcționează atât timp cât populația crește, când sunt suficient de mulți angajați care să susțină pensionarii dintr-un anumit moment”.

În viitorul apropiat, numărul pensionarilor ar putea ajunge la 60.000-70.000. Potrivit lui Adrian Codîrlașu,”atunci va fi nevoie de și mai multe resurse pentru sistemul public de pensii”.

Cum se poate rezolva această problemă?

Pentru a evita situația în care viitorii  pensionari nu și-ar mai primi banii, specialiștii spun că există trei soluții: înghețarea pensiilor, creșterea vârstei de pensionare și creșterea gradului de colectare.

”Peste 20-30-40 de ani, nu știm dacă va mai exista pensia de la stat așa cum o știm acum pe care o obținem după cei 35 de ani de muncă”, spune și Florentina Almăjanu, director general CFA România.

Ce pensie vor avea cei care în prezent câștigă 4.000 de lei net?

Viitorul se anunță destul de sumbru și pentru cei care se vor pensiona în 20-30 de ani și au în prezent, un venit de 4.000 de lei net. Din păcate, aceștia ar putea încasa o pensie mai mică decât ar fi normal.

Potrivit Observator, în urma a 35 de ani de contribuții, statul le va da doar 1275 lei, sumă din care nu-și vor putea achiziționa nici măcar jumătate din cumpărăturile utile.

Președintele CFA spune că acest lucru s-ar putea întâmpla din cauza scăderii populației.

”Undeva la orizontul anilor 2050-2060 populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. În aceste condiţii, sistemul de pensii publice devine nesustenabil. Vor fi mult prea puţini oameni care să lucreze şi să îţi plătească taxele, ca să susţină sistemul public de pensii”, a mai transmis Adrian Codîrlașu.