Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a explicat, joi seară,  la Antena 3, adevăratul motiv pentru care au fost mărite salariile și pensiile magistraților din România. Acesta a explicat că nu ministerul le-a mărit, ci tot ce a făcut a fost să aplice o decizie a ÎCCJ și a CCR.

Explicația lui Predoiu privind mărirea salariilor și pensiilor magistraților

„Ministrul Justiției nu poate să majoreze nici salariile și nici pensiile – nu e în competența lui – și Ministerul Justiției nu a majorat nici pensiile și nici salariile. În realitate ceea ce a făcut Ministerul Justiției a fost aplicarea unor decizii, inclusiv ale Înaltei Curți și ale Curții Constituționale.

Aș putea cita Decizia 55/2021 a Înaltei Curți și Decizia 794/2016 a CCR care au făcut aplicarea unor principii prevăzute de legile în vigoare. Mai concret, în 2016 prin Ordonanța 20 s-a modificat un anumit coeficient cu un venit de referință sectorială pentru una din familiile ocupaționale din Justiție și numai pentru una, pe câtă vreme legea spune că în momentul în care intervii într-o familie ocopațională trebuie să faci uniform acest lucru.

Asta a deschis valul de procese care nu pot fi oprite decât printr-o viitoare lege. Până la viitoarea lege, însă, Ministerul Justiției nu poate ignora hotărâri judecătorești definitive, ca dovadă că unora le mai și scad salariile. Nici hotărârile în sine nu au majorat salariile, ci pur și simplu au făcut o corectă corelare a unei legislații prost gândite”, a explicat Cătălin Predoiu joi seară la Antena 3.

Cum se calculează, de fapt, aceste pensii și salarii

Astfel, conform legii, cuantumul pensiilor magistraţilor sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată, potrivit Legii speciale nr 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Practic, dacă înainte salariul magistraţilor se calcula de la o Valoare Sectorială de Referinţă (VSR) de 465 de lei, de la 1 februarie 2022, acesta se va calcula pornind de la un VRS de 605 lei.

Cu toate că PNL promitea eliminarea pensiilor speciale încă din campania electorală, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Singura modificare impusă din 2022 este cea privind eliminarea facilităţilor de exceptare de la contribuţia asigurărilor sociale de sănătate pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei.

Astfel, pentru diferenţa de la 4.000 de lei în sus va fi aplicată cota de 10% CASS. Practic, sigurele pensii speciale eliminate au fost cele ale parlamentarilor, de către fosta coaliţie cu USR, la presiunea acestora.