Vestea momentului despre Certificatul Verde! Nu va fi aplicat testelor antigen

Ministrul Sănătăţii a spus că se lucrează la un nou proiect de lege, diferit de cel al PNL, blocat în comisii, la Camera Deputaţilor. Astfel, Certificatul Verde nu se va aplica testelor antigen, liberalii respingând această variantă însă este posibil să se elibereze unul provizoriu, după prima doză de vaccin, potrivit informațiilor transmise de news.ro

Mai mult, PNL nu este de acord ca certificatul verde să se aplice celor care fac testul antigen, dar ar putea să se aplice celor care fac prima doză de vaccin, iar până la a doua doză, să fie eliberat un certificat temporar, scrie sursa menționată.

PNL nu este de acord ca certificatul verde să se aplice celor care fac testul antigen

Potrivit unor surse politice, PNL nu este de acord ca Certificatul Verde să se aplice celor care fac testul antigen, dar ar putea să se aplice celor care fac prima doză de vaccin, iar până la a doua doză, să fie eliberat un certificat temporar.

Este posibil ca proiectul să includă şi posibilitatea testării la privat. Partidele vor să analizeze şi impactul bugetar al acestor prevederi, inclusiv în privinţa numărului de zile pentru testarea gratuită.

Liberalii nu sunt de acord nici cu modificarea numelui certificatului verde în certificat COVID, pentru că ar produce confuzie în rândul cetăţenilor şi nici nu ar respecta prevederile europene privind introducerea acestui certificat.

Varianta oferită anterior de Alexandru Rafila

Aminitim că Alexandru Rafila a declarat săptămâna trecută că statul ar putea asigura pentru o perioadă de 42-45 de zile testarea persoanelor nevaccinate în vederea obţinerii certificatului verde. În acest context, ministrul Sănătății s-a arătat împotriva „ameninţării şi şantajului”.

De asemenea, Alexandru Rafila anunța și posibilitatea generării de vouchere cu valoare fixă, pe care nevaccinaţii să le poată folosi la medicul de familie sau la farmacie ori laboratoare de analize care să fie conectate la sistemul informatic naţional şi să poată genera în scurt timp certificatul.

Kelemen Hunor: Nu sunt de acord cu testele gratuite

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că nu este de acord cu testele gratuite incluse în certificatul verde pentru angajaţii nevaccinaţi, deoarece acest lucru ar implica o cheltuială de miliarde lei de la bugetul de stat. „În acest mod se duce în jos şi vaccinarea. În 72 de ore trebuie repetat testul. Asta unde ne duce? Dăm teste gratuite pentru tot poporul? Nu este corect”, a explicat liderul UDMR.

„Nu sunt de acord cu testele gratuite. Cel mult pentru 28 de zile, e perioada în care poţi să faci vaccinare completă. Asta se poate accepta, mai mult nu se poate. Înseamnă miliarde. Nu se poate să îţi plătească statul, că tot de la buget se plăteşte, că nu aduce nimeni bani de acasă. Nu vrei vaccin, vrei teste gratuite. Nu se poate, asta înseamnă că se duce în jos şi vaccinarea. În 72 de ore se repetă testul. Asta unde ne duce? Dăm teste gratuite pentru tot poporul? Nu este corect nici politic, nici moral. Vom discuta în coaliţie pentru 28 de zile cel mult şi vom lua o decizie”, a afirmat Kelemen Hunor, luni la Digi 24.

El a mai spus că va discuta cu liderii coaliţiei pentru a lua o decizie privind certificatul verde şi felul în care acesta va fi implementat

„În primul proiect nu erau impuse teste gratuite. A venit ministrul Sănătăţii cu o altă gândire şi acest proiect îl vom discuta în Coaliţie. Sunt de acord cu propunerea lui Alexandru Rafila ca acest certificat să fie impus când creşte incidenţa. Dacă depăşeşti 1,5 la mie automat trebuie să prezinţi certificatul. Este un lucru foarte bun. Trebuie să vedem dacă acceptăm excepţii, eu nu sunt de acord pentru excepţii. Dacă reuşim să găsim azi (luni – n.r.) o formulă agreată de toată lumea, în 10 zile poate să treacă prin ambele camere şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie”, a explicat liderul UDMR.