Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit pe larg despre noua variantă Omicron a COVID-19. Tulpina a provocat o stare de agitație pe tot globul, iar specialiștii încearcă acum să caute soluții pentru a stopa creșterea cazurilor de infectare. Această variantă este considerată mai contagioasă în comparație cu variantele anterioare.

Alexandru Rafila a spus tot ce se știe despre Omicron. El a declarat duminică seară, la Realitatea PLUS, că până în momentul de față nu există informații suficiente despre noua tulpină a COVID. Ministrul Sănătății a adus în discuție anumite studii, care indică că îmbolnăvirile nu sunt foarte grave.

„Cunoaștem Omicron din 24 noiembrie. Studiile arată că îmbolnăvirile nu sunt foarte grave. În Africa de Sud s-au îmbolnăvit persoane tinere, active. Nu avem suficiente informații legate de îmbolnăvirile la persoane vârstnice. La noi în țară, în prezent există 8 cazuri. 7 dintre ele la persoane vaccinate, unul la o persoană nevaccinată”, a afirmat Rafila.

Rafila: Nu putem trage foarte multe concluzii

Ministrul Sănătății a explicat că, în cazul persoanelor infectate de la noi, s-a constat că boala s-a manifestat asimptomatic sau au fost simptome minimale care au trecut în una-două zile.

„Nu putem trage foarte multe concluzii”, a punctat ministrul.

El a ținut încă o dată să sublinieze cât de important este procesul de vaccinare. Rafila a susținut că imunizarea protejează foarte mult.

Un nou caz cu varianta Omicron în România

Duminică, a mai apărut un nou caz cu varianta Omicron în România. Nua variantă a virsului SARS-CoV-2 a fost confirmat în chiar acum în țara noastră. Pacientul are 39 de ani, este din județul Maramureș și a călătorit, recent, în Nigeria. Acesta se află în izolare și, din fericire, starea lui este bună. Totodată, bărbatul este vaccinat împotrivit coronavirusului cu schema completă.

Trebuie spus că până vineri, pe teritoriul României erau confirmate oficial trei cazuri cu varianta Omicron. Sâmbătă au mai fost depistate încă patru infectări cu noua tulpină, iar duminică încă una. În total, până acum, în țară avem confirmate opt cazuri cu varianta din Africa de Sud.

Anterior, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că e foarte probabil că tulpina Omicron să circule în Europa, inclusiv în România, de mai mult timp. Totodată, ministrul susține că „probabil că vom mai avea câteva săptămâni bune până să ajungem la transmiterea comunitară”. În opinia sa, probabil că vom mai avea câteva săptămâni bune până să ajungem la transmiterea comunitară, însă lucrul ăsta nu este sigur.