Suntem la coada UE. Aceasta este realitatea cruntă dezvăluită chiar de către Alexandrul Rafila. Ministrul Sănătății a ținut să arate că  România este ţara din Uniunea Europeană care a făcut cele mai puţine teste pentru depistarea infecţiei COVID-19.

Potrivit lui Alexandru Rafila, noile măsuri adoptate de autorităţi vor duce la creşterea gradului de testare. Din punctul său de vedere, acesta este foarte importantă în gestionarea crizei sanitare provocate de pandemie.

Ministrul Sănătății a explicat că o o hotărâre de Guvern recentă spune foarte clar: accesul, de exemplu, la mall-uri, la cinematografe, este posibil şi pe bază de test. Rafila a susținut, în context, că va exista astfel  adresabilitate mai mare la testare. Acest aspect este foarte important pentru că oferă o imagine reală a câte cazuri de infectare există cu adevărat. Cu cât testezi mai mult, cu atât ai o şansă mai mare, a precizat ministrul Sănătății.

„A apărut o Hotărâre de Guvern de curând care spune foarte clar: accesul, de exemplu, la mall-uri, la cinematografe, este posibil şi pe bază de test. Deci dintr-o dată o să avem o adresabilitate mai mare la testare, care să ştiţi că e foarte, foarte importantă pentru că îţi oferă şansa să descoperi mai multe cazuri. Cu cât testezi mai mult, cu atât ai o şansă mai mare. Or, România, trebuie să recunoaştem, a fost campioană din punctul ăsta de vedere, a testat cel mai puţin din Uniunea Europeană. Nu vreau să fac comentarii acuma (…). Asta este situaţia, mergem înainte şi încercăm, acuma nu trebuie să începem cu greaua moştenire”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri seară, la TVR.

Precizări importante oferite de Alexandru Rafila

El a indicat că românii care doresc să se testeze pentru a beneficia de certificat verde se pot testa în diverse locuri, iar cei care intră în definiţia de caz se pot testa gratuit. În opinia lui Alexandru Rafila, este posibil ca Institutul Naţional de Sănătate Publică să extindă definiţia de caz, în aşa fel încât aceasta să includă şi contacţii persoanelor infectate.

Mai mult, ministrul Sănătății a ținut să arate că s-au făcut „paşi importanţi” pentru ca testele COVID făcute de către medicii de familie să fie raportate direct în aplicaţia CoronaForms. Acestea nu ar mai trebui să aștepte să mai fi validate de Direcţiile de Sănătate Publică. Potrivit acestuia, în şapte-zece zile sistemul informatic operat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va fi pus la punct în acest sens.