OMS a recomandat, printre altele, o atenție sporită, în special asupra secvențierii genomului virusului. Și asta în condițiile în care varianta Delta este în prezent dominantă în Europa și în multe alte părți ale lumii. Viteza cu care Omicron a fost desemnată „variantă îngrijorătoare” a fost oarecum uimitoare, spun unii experți. Ei amintesc că varianta Delta, raportată pentru prima dată în India, în octombrie 2020, deși a provocat o creștere extraordinară a infectărilor în această țară și s-a răspândit rapid în alte zone, nu a primit statutul de „variantă îngrijorătoare” decât după cel puțin șase luni, scrie Inverse.com.

Cu siguranță a existat o întârziere în recunoașterea pericolului reprezentat de Delta, spun specialiștii. Prin urmare,  acum se dorește o reacție mai rapidă pentru analizarea unor noi variante periculoase  și a le încetini astfel răspândirea. Dar această întârziere în cazul Delta a reflectat și dificultățile de a genera dovezi solide cu privire la noile variante.

Amenințarea unei noi variante

Există trei tipuri de comportament („fenotipuri”) care determină amenințarea reprezentată de o nouă variantă. Acestea sunt transmisibilitatea (rata cu care se răspândește de la o persoană la alta), virulența (gravitatea simptomelor bolii) și evaziunea imună (gradul de protecție pe care o persoană o are de  pe urma vaccinului sau a infecției naturale).

De ce Omicron este considerată ”cea mai îngrijorătoare”

Deci, de ce varianta Omicron a determinat OMS și mulți experți din întreaga lume să fie atât de preocupați și să lanseze avertismente conform cărora aceasta esre „cea mai îngrijorătoare variantă pe care am văzut-o” ?

Nu există încă date clar că Omicron cauzează o boală  mai gravă. Și nici nu se poate spune dacă  informațiile din Africa de Sud, care sugerează că această variantă provoacă simptome mai ușoare, sunt foarte exacte.

Un număr extrem de mare de mutații, iar proteina Spike arată diferit

Este însă cert că noua tulpină, care a fost identificată în Africa de Sud, prezintă un număr extrem de mare de mutații, iar proteina Spike arată diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile. De asemenea, unele date au arătat că varianta pare să fie și mai transmisibilă.

În provincia sud-africană Gauteng, se crede că apariția Omicron a împins numărul R (numărul de persoane cărora o persoană infectată le va transmite, în medie, un virus) de la aproximativ 1,5 la aproape 2, fiind o schimbare semnificativă. Virusul a ajuns și în țări din afara Africii de Sud, precum Regatul Unit, Israel, Belgia, Canada, Australia, Țările de Jos și Austria.

România înregistrează la această oră opt cazuri de infectare cu tulpina Omicron.

Cea mai uluitoare trăsătură a variantei Omicron

Cu toate acestea, cea mai uluitoare trăsătură a variantei Omicron este faptul că reprezintă un salt evolutiv brusc, reflectat de numărul fără precedent de mutații ale genomului. Varianta Omicron are 32 de mutații în proteina Spike, partea virusului pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a stimula sistemul imunitar împotriva Covid. Acesta este aproximativ dublu față de numărul asociat cu varianta Delta.