OMS spune că „va trebui să învățăm să trăim cu el”

Medicul Heather Papowitz, trimisul special al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la București a acordat un interviu pentru News Hour with CNN în care a vorbit despre problemele și provocările campaniei de vaccinare.

Aceasta a vorbit și despre testare, subliniind că acest proces ar trebui să fie atât accesibil tuturor, cât și gratuit, precizând, totodată, că doar așa putem supraveghea situația epidemiologică din România. De asemenea, emdicul este de părere că România nu testează suficienți oameni.

„Cu siguranţă nu se testează suficient, cred că testele ar trebui să fie valabile oriunde, ar trebui să fie gratuite pentru toată lumea. Este una dintre cele mai importante intervenţii ale noastre! (…) Purtaţi mască, vaccinaţi-vă şi testaţi-vă! (…) Testele ar trebui să fie la orice colţ de stradă şi gratuite! Testaţi, testaţi, testaţi!”, a declarat aceasta pentru Antena 3.

Există multe necunoscute despre varianta Omicron

Întrebată despre noua mutație a coronavirusului, varianta Omicron descoperită recent în Africa de Sud, Heather Papowitz a declarat că momentan există foarte multe necunoscute.

De asemenea, aceasta a spus că informațiile care se cunosc momentan despre tulpina Omicron este că are multe mutații care pot avea o transmisibilitate crescută. Medicul a mai spus că nu se știe dacă acest virus poate duce la forme mai grave.

„Deci despre varianta Omicron învăţăm chiar acum, deci sunt foarte multe necunoscute. Ceea ce ştim este că suntem îngrijoraţi de numărul de mutaţii pe care le are, are un număr mare de mutaţii, unele dintre ele le ştim deja din celelalte variante, iar ceea ce ştim despre aceste mutaţii este că pot avea o trasmisibilitate crescută şi o imunitate şi chiar posibilitatea ca persoanele care au mai fost infectate să se reinfecteze şi chiar persoanele vaccinate. Deci asta ne îngrijorează. Nu ştim dacă acest virus poate duce la forma mai grave sau nu”, a spus trimisul OMS în România.

Creșterea ratei de vaccinare, un prim pas de protecție împotriva noii tulpini

Trimisul OMS la București a mai fost întrebat ce poate face o țară ca România pentru a fi pregătită pentru noua variantă, medicul Heather Papowitz a spus că este nevoie de o supraveghere mai atentă și de o creștere a capacității de testare. În plus, aceasta a mai spus că este nevoie și de o crește a numărului de persoane vaccinate.

„În primul rând, trebuie să creştem supravegherea, trebuie să căutăm această variantă şi să facem cât mai multe secvenţieri pentru a vedea dacă este vorba de Omicron. Să testaţi mai mult! Deci prin creşterea capacităţii de testare, creşterea accesibilităţii la testare pentru toată lumea, testare gratuită, testarea să fie la îndemâna oricui şi apoi secveţierea.

Vaccinarea! Creşterea ratei de vaccinare şi comunicare, trebuie să vorbim cu toată lumea despre ce se întâmplă, oamenii trebuie să fie infromaţi. Pregatirea sistemului sanitar! Dacă această variantă chiar este mai contagioasă, dacă duce la forme ale bolii mai grave, dacă este imun la vaccin, trebuie ca sistemul sanitar să fie pregătit!”, spune aceasta.

Vaccinurile protejează împotriva tulpinii Omicron

Într-o altă ordine de idei, medicul a declarat că vaccinurile prezente pe piață protejează împotriva formelor severe ale bolii.

”Chiar dacă vedem o eficacitate mai mică în a opri infectarea, vaccinurile tot reuşesc să ne protejeze de o formă gravă a bolii şi asta e cel mai important.

Ştim că acest vaccin este sigur! S-au vaccinat milioane şi milioane de oameni de peste tot din lume şi putem spune asta fără niciun dubiu: Vaccinul este sigur! Acestă informaţie, însă, nu ajunge la oameni! Deja au fost impuse multe restricţii de călătorii, asta a fost drastic. Chiar şi întâlnire în grupuri mici, într-un spaţiu închis, poate fi un risc.”, a declarat aceasta pentru sursa anterior menționată.

De asemenea, medicul Heather Papowitz a declarat, în ceea ce privește campania de vaccinare, că a existat o lacună în transmiterea informațiilor corecte și că acest lucru nu s-a întâmplat numai în România.

”A fost o gaură în transmiterea informaţiilor corecte. Nu s-a întâmplat doar în România, ci peste tot. Lucrăm în a umple acel gol în cât mai multe moduri posibile ca apoi aceaste informaţii să ajungă la oameni pentru a lua decizia corectă pentru ei. Cred că va trebui să învăţăm să trăim cu Covid.”, a mai spus medicul.