Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că toate țările ar trebui să se pregătească pentru un nou val de infectări odată cu răspândirea variantei Omicron, relatează BBC.

Varianta Omicron este probabil deja mult mai răspândită decât o arată raportările din prezent

Directorul regional al OMS pentru Pacificul de Vest, Dr. Takeshi Kasai, spune că noua variantă Omicron este probabil deja mult mai răspândită decât o arată raportările din prezent. Acesta a precizat că statele au învățat lecții importante după ce au trebuit să gestioneze valul de infectări provocat de tulpina Delta.

Reprezentanții OMS mai spun că restricțiile de călătorie impuse de multe țări nu pot decât să întârzie răspândirea variantei Omicron, dar nu să o și oprească.

Babatunde Olowokure, director regional al OMS pentru situaţii de urgenţă, a declarat că Organizația Mondială a Sănătății colaborează cu „un număr mare” de institute de cercetare pentru studierea Omicron, însă până acum nu au apărut informații care să sugereze că ar fi nevoie de o schimbare a abordării privind gestionarea pandemiei.

Totodată, OMS precizează că purtarea măștilor, distanțarea fizică, igiena mâinilor, evitarea mulțimii, urmărirea contactelor și izolarea cazurilor și vaccinarea rămân toate importante.

Persoanele predispuse la infectarea cu Omicron

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunță că în cazul personaelor care deja au fost infectate cu alte variante ale coronavirusului, riscul de reinfectare este sporit de varianta Omicron, relatează agenţia EFE.

În primă fază, semnalul de alarmă a venit de la cercetătorii din Africa de Sud, ţara care a semnalat prima săptămâna trecută această nouă variantă detectată între timp în toate părţile lumii. Aceștia au anunțat că îşi intensifică investigaţiile pentru a înţelege transmisibilitatea, gravitatea şi impactul acestei noi variante pentru vaccinarea, diagnosticarea şi tratamentul COVID-19, menţionează OMS într-un comunicat.

Totodată, OMS adaugă că deși până la momentul actual nu se cunosc cu certitudine caracteristicile variantei Omicron, datele preliminare sugerează ”un risc crescut de reinfectare”, subliniază OMS.

Anne von Gottberg o specialistă sud-africană în microbiologie susține însă că a observat un detaliu important. Aceasta a confirmat faptul că în Africa de Sud, a fost observată o creştere a reinfectărilor la persoane care s-au vindecat după infectarea cu varianta Delta.

”În populaţia noastră, care are o seroprevalenţă înaltă a virusului, adică multe persoane au avut o infectare anterioară, aceasta nu le protejează de o nouă infectare cu (varianta) Omicron”, a explicat ea.