Centrul European pentru Controlul Epidemiilor trage semnalul de alarmă. Sursa citată anunță cât de repede se răspândește noua variantă a virusului. Potrivit datelor centralizate de ECDC, până la data de 30 noiembrie, noua tulpină Omicron a COVID-19 a fost depistată în 11 țări din Uniunea Europeană.

În ceea ce privește numărul infectărilor, până la momentul actual au fost confirmate 44 de cazuri, iar persoanele infectate sunt fie asimptomatice fie au simptome destul de ușoară. Referitor la țările lovite de noua tulpină, potrivit ECDC, Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia au raportat până în prezent cel puțin un caz de infectare cu varianta Omicron.

Totodată, specialiștii au aunțat și că alte cazuri sunt investigate, iar numărul total al infectărilor cu această tulpină ar putea să crească. ECDC adaugă că marea majoritate a persoanelor infectate au călătorit în țările africane. Altele au ales zbonruri de legătură între Africa și Europa.

Țările în care tulpina Omicron a ajuns deja

În același timp, sursa citată mai arată că nu există până acum niciun caz grav și de asemenea nu a fost raportat niciun deces în cazul persoanelor confirmate oficial cu noua tulpină.

“Majoritatea persoanelor confirmate pozitiv au un istoric de călătorie în țări africane, iar unele dintre aceste persoane au ales zboruri de legătură cu alte destinații pe ruta Africa – Europa. Toate cazurile pentru care există informații detaliate cu privire la severitatea bolii sunt deocamdată fie asimptomatice, fie au prezentat o serie de simptome ușoare. Până în prezent nu au fost raportate cazuri grave sau decese în rândul persoanelor confirmate oficial”, a transmis ECDC.

De menționat este faptul că, pe lângă cele 11 țări din Uniunea Europeană care au confirmat infectările, varianta Omicron a mai fost identificată în alte nouă țări, la nivel mondial. Mai exact este vorba despre Australia, Botswana, Canada, Hong Kong, Israel, Japonia, Africa de Sud, Elveția și Marea Britanie.

Amintim faptul că tulpina Omicron a fost descopertă în Africa de Sud în urmă cu doar o săptămână și s-a extins extrem de repede. Până în momentul de față datele cu privire la noua tulpină nu sunt suficiente. În acest context, specialiștii se tem că aceasta ar putea să fie mai contagioasă decât Delta și mai rezistentă la vaccin. Pe de altă parte, Pfizer a anunțat că a început să lucreze la un nou ser în cazul în care va fi nevoie.