Adevărul despre carnea de pui

Multe ghiduri nutriționiste cataloghează carnea ca nefiind sănătoasă. Totuși, Societatea Germană de Nutriție (DGE) recomandă ca aceasta să facă parte în continuare din dietele oamenilor. Presa germană, de altfel, a făcut și un clasament cu cele mai sănătoase cărnuri din lume.

Pentru a face acest clasament, au fost luate în considerare mai multe aspecte, printre care nivelul de grăsime și nutrienții.

În acest clasament se află carnea de pui sau de curcan. Carnea de la aceste păsări este ușoară și folosită în cele mai multe diete.

De asemenea, carnea roșie a fost și ea introdusă în clasament datorită fierului, zincului și vitaminei B care se găsește în ea.

Un aspect important în ceea ce privește carnea este și felul în care animalele au fost hrănite înainte de sacrificare.

De exemplu, carnea de bovine conține mai mulți acizi grași omega-3, dacă animalele au fost hrănite cu iarbă. Acizii grași omega-3 sunt benefici pentru inimă.

Carne
Carne/SURSA FOTO: Dreamstime

Cea mai sănătoasă carne pe care o poți consuma

Experții în nutriție sunt de părere că cea mai bună carne este cea care provine de la păsările de curte. Acest tip de carne are un conținut scăzut de grăsimi. De altfel, are și foarte multe proteine.

Dacă ne referim la carnea de pui, aceasta este slabă în grăsimi, dar bogată în proteine. Carnea de curcan are muli nutrienți, precum:

  • potasiu
  • fier
  • zinc
  • vitamina B

Imediat după carnea de pui și de curcan se situează carnea de vânat. Aceasta este săracă în grăsimi, dar bogată în acizi grași omega-3 nesaturați. De asemenea, această carne nu are antibiotice.

Există, însă, o avertizare în ceea ce privește această carne. Există riscul ca în carnea aceasta să se regăsească:

  • metale grele
  • reziduuri de pesticide
  • boli și paraziți

Următoarele două locuri din clasament sunt ocupate de carnea de vită și de miel.

Carne de vânat
Carne de vânat/SURSA FOTO: Dreamstime

Carnea care nu ar trebui niciodată consumată

Experții sunt de părere că o carne care nu trebuie niciodată consumată este cea procesată. Potrivit OMS, există risc de cancer în ceea ce privește aceste cărnuri.

Așadar, experții spun că ar trebui să ne ferim de:

  • cârnați
  • carne afumată
  • parizer
  • salam

Specialiștii mai recomandă consumul unei cantități mici de carne. Pentru un necesar scăzut de calorii se recomandă o cantitate între 300 și 600 de grame, unde 600 înseamnă un necesar ridicat de calorii.

DGE recomandă menținerea unei cantități moderate de carne în regimul alimentar. Cu toate acestea, adoptarea unei diete fără carne, în condiția în care consumați nutrienții necesari cu atenție, aduce unele beneficii pentru sănătate. Scăderea consumului de grăsimi va avea un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare.

În cazul în care adoptați o dietă complet vegetariană, s-ar putea să fie necesar să recurgeți la suplimente de vitamina B12. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să discutați despre astfel de decizii cu un medic specialist!