Aleph Farms va produce carne de vită cultivată în laborator

O companie israeliană a obținut aprobarea autorităților sanitare pentru comercializarea cărnii de vită cultivată în laborator, fără a implica întregul animal.

Aleph Farms din Israel a primit o autorizație preliminară din partea Ministerului Sănătății din Israel în decembrie 2023. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunțat recent că dezvoltarea cărnii în laborator va fi „o inovație globală”.

Aleph Farms intenționează să introducă „o friptură mică” cultivată pentru clienții săi din Israel. Carnea de vită va fi cultivată din celule derivate dintr-un ovul fertilizat al unei vaci Black Angus, care trăiește într-o fermă din California. Autoritățile de reglementare încă trebuie să aprobe etichetele companiei și să efectueze o inspecție finală. După aceea, ar putea dura luni de zile până când produsul final va fi disponibil consumatorilor.

Peste 150 de companii urmăresc, acum, să producă carne cultivată, cunoscută sub denumirea de „carne crescută în laborator”. Susținătorii afirmă că producerea cărnii din celule de animal va reduce semnificativ impactul asupra animalelor și va evita consecințele negative asupra mediului înconjurător, generate de producția convențională de carne. Cu toate acestea, industria cărnii se confruntă cu obstacole precum costurile ridicate și provocarea producerii suficiente cantități de carne la scară largă pentru a face producția profitabilă.

Aleph Farms este o companie specializată în agricultura celulară, dezvoltând noi tehnologii pentru cultivarea produselor animale de calitate superioară. Scopul său este îmbunătățirea sustenabilității, securitatea alimentară și bunăstarea animalelor.

Aleph Farms
SURSA FOTO: aleph-farms.com

Uniunea Ortodoxă Evreiască a certificat o tulpină de pui crescută în laborator ca fiind kosher

Vă amintim că, în septembrie 2023, Uniunea Ortodoxă Evreiască a certificat o tulpină de pui cultivată în laborator ca fiind kosher, marcând astfel un avans semnificativ în acceptarea tehnologiei alimentare în concordanță cu legea alimentară evreiască.

Această certificare reprezintă un pas important pentru promovarea cărnii cultivate în laborator. Se speră că va deveni tot mai răspândită, fiind acceptată de cei care respectă diverse reguli alimentare.

În cazul cărnii halal, linia celulară trebuie să provină de la un animal permis în islam, precum puiul sau vaca. Procedura de sacrificare a animalului din spatele liniei celulare trebuie să fie în conformitate cu principiile religioase musulmane.

Pe parcursul culturii celulelor animale, ea nu trebuie să conțină substanțe interzise în islam, precum sânge vărsat, alcool sau materiale extrase din porci. Procesul de sacrificare trebuie să fie efectuat de către un musulman desemnat, respectând un ritual specific, prin tăierea rapidă a gâtului cu un cuțit ascuțit.

Carnea halal se regăsește, în special, în preparatele culinare care conțin curcan, vită și pui. Dezvoltarea tehnologiei cărnii cultivate în laborator și introducerea acesteia pe piață este considerată esențială pentru a reduce impactul asupra mediului. Se estimează că utilizarea terenurilor va scădea cu peste 95%, iar emisiile generate de schimbările climatice cu până la 87%