Discuția dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban, care a avut loc luni, la Palatul Cotroceni, a fost una neplăcută pentru actualul premier și președinte al PNL.

Astfel, Premierului i s-ar fi transmis de către președintele Klaus Iohannis că nu va mai fi nominalizat pentru funcția de prim-ministru, la negocierile pentru viitorul guvern.

Mai mult, Orban și-ar anunța demisia în această seară la ora 19, iar interimatul în Guvern ar fi preluat de Raluca Turcan.

Nu a mai trecut pe la partid

După întâlnirea dintre cei doi, Orban a plecat la Palatul Victoria, fără a mai trece pe la partid, unde se așteptau colegii săi că va fi convocată o ședință pentru a discuta rezultatul alegerilor de duminică, au declarat surse politice pentru Digi24.ro.

Ludovic Orban ar urma să facă un anunț în seara de luni, însă nu este anunțat deocamdată niciun eveniment public în agenda sa, mai arată sursa citată.

În același timp, postul de televiziune RTV a anunțat, de asemenea pe surse, că demisia din fruntea Guvernului este varianta pe care Ludovic Orban a transmis-o colegilor săi din partid, aceasta fiind condiția pusa de cei de la USR pentru crearea unui guvern de coaliție.

În schimb, Orban își păstrează funcția de președinte al PNL, pentru că cei de la partid susțin că nu este vina lui pentru scorul slab din alegeri.

Liberalii se consideră câştigătorii alegerilor

Liberalii au declarat, prin vocea preşedintelui Ludovic Orban, că se consideră câştigătorii alegerilor, deşi PSD are aproape 5 procente avans, după numărarea a peste 99% din voturi, şi s-au întâlnit de urgență, luni, cu preşedintele Iohannis.

Surse din conducerea PNL au declarat că atmosfera la sediul central al liberalilor a fost „amară”, premierul Orban fumând în tăcere ore întregi în fața ecranului pe care se proiectau rezultatele numărătorii.

Liberalii spun ca la un moment dat, Ludovic Orban ar fi spus că demisionează din funcția de președinte al partidului, după care și-ar fi retras această intentie.

Problema formării unei coaliții de guvernare este una delicată pentru Partidul Național Liberal, după ce a scăzut de la 29%, cât era cotat iniţial la 25%, iar asta ar însemna că ar putea fi nevoie să coopteze toate partidele parlamentare, în afară de PSD.

Ludovic Orban a declarat imediat după închiderea urnelor că este încrezător în capacitatea liberalilor de a negocia o majoritate parlamentară cu alte formațiuni politice.

Prim-ministrul Ludovic Orban i-a îndemnat pe români să meargă să voteze, duminică, subliniind că ”următorul Parlament trebuie să fie unul reprezentativ pentru secţiuni cât mai largi din societate”.

”Dragi români, mai sunt peste trei ore până la închiderea secţiilor, timp suficient pentru a vă exprima dreptul fundamental de a vota. Vor urma patru ani fără alegeri.

”Parlament cu un deficit considerabil de legitimitate”

Patru ani în care este mai important ca niciodată să avem un Parlament responsabil şi un Guvern competent la conducerea României. Avem de valorificat oportunităţi fără precedent în istoria noastră recentă. Nu rataţi şansa de a decide viitorul României.

Votul dumneavoastră de astăzi va face diferenţa dintre o Românie respectată la nivel internaţional şi una izolată. Dintre o Românie care îşi respectă cetăţenii şi una care îi alungă peste hotare. Dintre o Românie dezvoltată, modernă şi încrezătoare în forţele sale şi una coruptă, săracă şi lipsită de perspectivă”, a scris premierul pe pagina sa de socializare.

El susţine că, ”în urmă cu patru ani, prezenţa scăzută la vot a generat un Parlament cu un deficit considerabil de legitimitate”.

Foto; INQUAM / Paul Ursachi.