PSD a anunțat, joi, prin Daniel Zamfir, că reducerea CAS pentru creșterea salariilor va duce la scăderea pensiilor în România. Din postura de președintele Comisiei Economice a Senatului, Zamfir spune că propunerea de reducere a CAS de la 25% la 20% este un lucru inacceptabil, într-un interviu la RFI.

„Aici, vreau să se hotărască până la urmă domnul Cîțu și chiar PNL, în situația asta, dacă reducerea cu 5% a CAS-ului, deci de la 25% la 20%, înseamnă practic o reducere cu 20% a bugetului asigurărilor sociale, bugetul de pensii.

Așadar, sigur, reducerea cu 5% ar însemna 317 lei în plus la toți salariații, dar reducerea cu 20% a bugetului de pensii, că despre asta este vorba, de acolo se iau acești bani, va însemna o scădere a pensiilor sau o creștere a deficitului bugetului de pensii.

Ce înseamnă o creștere a deficitului? Să ne împrumutăm. Păi, hai să ne hotărâm când suntem cinstiți și când suntem ipocriți. Ne împrumutăm la dobânzi foarte mari, pentru că iată, avem nevoie să ne împrumutăm sau reducem acest CAS ca să creem acel deficit?”, a explicat Daniel Zamfir.

De asemenea, senatorul spune că proiectul PNL privind reducerea CAS-ului este inacceptabil.

„Încă o dată, toate lucrurile astea sigur că sunt bune, eu nu cred că se îndoiește cineva că PSD nu vrea să crească veniturile oamenilor, știți bine că ăsta a fost primul lucru pe care l-am făcut de când am intrat la guvernare și ăsta este un obiectiv major al politicii PSD, creșterea veniturilor oamenilor.

Or nu poți să crești pe o parte veniturile salariaților și să diminuezi veniturile pensionarilor, lucrul ăsta nu este acceptabil”, a mai transmis social-democratul.

Marcel Ciolacu l-a taxat serios pe Florin Cîțu

Partenerii de coaliție se iau peste picior în legătură cu măsurile pentu români. Marcel Ciolacu îl acuză pe Florin Cîțu că nu are sursă de finanțare pentru reducerea CAS pentru a crește salariile.

Marcel Ciolacu l-a taxat pe Florin Cîțu după ce acesta a declarat că reducerea CAS cu 5% ar aduce creșterea salariilor, dar nu este acceptată de partenerii de coaliție. Liderul PNL Florin Cîțu a anunțat că soluția pentru creșterea salariilor este reducerea contribuțiilor CAS cu 5%, care ar trebui să fie acceptată de toate partidele din coaliție.

„Este mai mic decât impactul bugetar pe care îl avem prin compensarea facturilor pentru sectorul energie, este un impact mai mic”, a spus Florin Cîțu despre impactul bugetar privind reducerea CAS, președintele PNL spune că este mai mic decât cel al compensării facturilor din sectorul energetic.

PSD însă nu este de acord, președintele Marcel Ciolacu i-a transmis lui Florin Cîțu că nu se știe și sursa de finanțare pentru o reducere a CAS. Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că îl așteaptă pe Florin Cîțu la coaliție „să spună de unde este sursa de finanţare”.

„Îl aşteptăm pe domnul Cîţu la coaliţie, să spună de unde este sursa de finanţare. Înseamnă că au vreo formulă miraculoasă, o lampă a lui Aladin”, a declarat și Ciolacu.