12 miliarde de lei pentru pensiile speciale din 2022. Atât vor plăti Casele de pensii

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) are prevăzută o sumă totală de 5,144 miliarde de lei pentru plata pensiilor speciale, prin propria casă de pensii, arată platforma Open Buget, în timp ce 4,4 miliarde de lei vor merge către plata pensiilor foștilor militari prin casa de pensii a Ministerului Apărării Naționale (MApN).

9.500 de foști militari vor primi încă 1,4 miliarde de lei de la Casa Națională de Pensii, în timp ce pentru foștii angajați ai Serviciului Român de Informații au rezervată suma de 821, 11 milioane de lei.

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, coordonatorul platformei, spune că aceasta vine cu detalierea sumei privind pensiile speciale precum pensiile de serviciu, indemnizațiile pentru limita de vârstă și orice pensii care provin din bugetu de stat pe baza unor legi speciale.

“Am ţinut să evidenţiem şi pensiile speciale pe platforma Open Budget 2022. Vedem că anul acesta este programat să se cheltuie pe acest tip de pensii aproape 12 miliarde de lei, sumă care, ca ordin de mărime, este similară cu ce cheltuie guvernul pe drumuri anul acesta. Vedem şi instituţiile care le plătesc. Ministerul de Interne plăteşte cele mai multe, apoi Ministerul Apărării, Ministerul Muncii şi, în sfârşit, SRI. Sunt foarte multe date uşor de găsit cu această platformă. Şi arată clar în ce domenii cheltuie banii instituţiile statului. Este un instrument uşor de folosit să vezi cum cheltuie statul banii, fără analizezi 800 de pagini, aşa cum vine bugetul de la Finanţe, în format pdf, ca să nu fie folosibile uşor”, a declarat vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, coordonatorul platformei.

Platforma a fost lansată în anul 2014

Platforma Open Buget a fost lansată în urmă cu opt ani și are ca scop transparența bugetară. Platforma își propune să arate de unde vin banii statului și către ce domenii se îndreaptă, fiind gândită ca o alternativă pentru populație a formatului folosit de Ministerul Finanțelor la publicarea bugetului.

În cadrul platformei sunt scoase în evidență veniturile și cheltuielile din șase bugete ale statului, în timp ce site-ul oficial dă posibilitatea utilizatorului să navigheze prin cheltuielole statului.

De asemenea, fiecare utilizator poate modifica alocările bugetare efective pentru a putea vedea o variantă a propriului buget. În plus, se poate modifica și nivelul taxării.