Acesta a declarat că o creștere a pensiilor cu 40 de procente ar majora cheltuielile cu salariile și pensiile la 90 de procente din venituri. Dan Bucșa consideră că această creștere ar fi aberantă.

„Scenariul meu de bază este că nu vom ajunge la o creştere de 40% a pensiilor şi pentru aceasta cred că va fi nevoie şi ca alegerile să aibă loc pe 6 decembrie. Dacă ne uităm la Australia, ideea că amânăm alegerile până în martie nu este bună pentru că Australia a avut un vârf al epidemiei exact în ceea ce la noi ar însemna februarie – martie.

Deci e puţin probabil, dacă credem ce s-a întâmplat în Australia, că decembrie va arăta mai prost decât februarie – martie. Poate se schimbă lucrurile masiv şi România va avea un sistem de testare urmărire şi izolare mult mai bun în trei luni. Eu personal mă îndoiesc. Şi atunci prognoza pentru 2021 reflectă o creştere de 14% a pensiilor, fără creşteri salariale pentru profesori de 20%. Ce ar însemna asta?

Fie Curtea Constituţională va respinge modificările Parlamentului, fie Curtea Constituţională va lăsa Guvernul să implementeze aceste măsuri, va spune că trebuie implementate, dar vor fi implementate când vor fi bani, 2025 – 2026, probabil.

Nu cred că mai repede de atunci. Dacă nu, vom avea şi anul viitor aceste cheltuieli nediscreţionare, doar cu salariile şi pensiile, că mai sunt şi altele, la 90% din veniturile din taxe şi impozite. Ceea ce este aberant. Este aberant pentru orice ţară care se vrea cât de cât model”, a spus Dan Bucşa.

De asemenea, Dan Bucşa a mai spus că PSD are soluţia creşterii impozitului pe salarii, dar şefii partidului nu au menţionat şi un procent, astfel că a realizat o simulare pentru o creştere cu 25% şi cu 30%, ceea ce nu este suficient pentru a se realiza toate promisiunile Parlamentului. În opinia sa, dacă toate măsurile Parlamentului sunt adoptate şi creşte impozitul pe salarii cu 25% deficitul ar rămâne peste 9%.

„Dacă va fi această creştere de cheltuieli datoria publică va ajunge peste 50% în România pentru prima oară din anii 1980 şi ca urmare foarte probabil vom pierde ratingul de investiţie. Aproape sigur”, a subliniat Dan Bucşa.

Scenariu de risc

Potrivit sursei citate, în scenariul de bază, respectiv în cazul în care pensiile cresc cu 14%, BNR ar mai putea tăia dobânda de două ori, ROBOR ar putea scădea sub 2%, ratingul României probabil că va fi menţinut la categoria investiţie şi guvernul s-ar putea împrumuta mai ieftin, notează agerpres.ro.

„În scenariul de risc: dacă vor creşte pensiile cu 40%, salariile, se dublează alocaţiile şi aşa mai departe, probabil că BNR va păstra dobânda sau într-un scenariu extrem va trebui să mărească dobânda pentru a apăra leul, iar ratingul României ar fi coborât la junk şi ajunge să fie coborât de două din cele trei agenţii de rating. Este suficient pentru investitori să iasă sau să ceară dobânzi mult mai mari. Practic, ajungem să fim urmăriţi de o altă categorie de investitori”, a avertizat Bucşa.

El a mai afirmat că România ar putea înregistra o scădere economică de 5% anul acesta, iar cea mai mare contribuţie la recesiune o va avea consumul privat pentru că acesta este motorul creşterii economice în anii obişnuiţi. Anul viitor, România ar putea avea o creştere economică de aproximativ 4%, cu o contribuţie mai mare a investiţiilor decât în anii obişnuiţi, a mai spus Dan Bucşa, economist-şef pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra.