Victor Ponta, preşedintele Pro România, se arată dispus să susţină Guvernul PSD la votul din Parlament, însă numai dacă Viorica Dăncilă se retrage din cursa prezidenţială. „Dacă Dăncilă nu mai candidează, suntem dispuşi să votăm un guvern restructurat. Dacă se restructurează Guvernul, se face un guvern jumătate, să mai deparazităm (…), da, de ce să nu susţinem”, a declarat Victor Ponta pentru România TV.

Greii din PSD resping, în mod evident, propunerile lui Victor Ponta. Astfel, Dumitru Buzatu, liderul filialei PSD Vaslui, a declarat pentru Digi24 că Ponta încearcă să lovească în PSD, după ce i-a păcălit pe cei de la ALDE, însă social-democraţii nu renunţă la candidatura Vioricăi Dăncilă.

„Exclus să discutăm retragerea Vioricăi Dăncilă din cursa pentru prezidențiale. Ponta este un smecher într-un partid care nu a jucat până acum pe scena politica. I-a păcălit pe cei de la ALDE să părăsească coaliția că le va fi mai bine, dar nu poți să ștergi cu buretele ce ai făcut timp de 3 ani. Ponta încearcă să lovească în PSD. Acestea sunt jocuri de grădiniță”, spune Dumitru Buzatu.

Şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, acuză un şantaj din partea fostului premier.

„PSD nu poate fi șantajat nici măcar de un fost președinte al partidului. PSD a votat candidatul la prezidențiale în CEx și la Congres. Orice altă modificare poate fi făcută doar statutar și nu la presiunea altora”, arată Simonis.

Victor Ponta nu negociază intens doar cu cei din PSD, ci și cu Opoziția. Liberalii au nevoie de voturile celor din Pro România şi din ALDE pentru ca moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă să aibă şanse de izbândă.

„Doamna Dăncilă, dacă nu vrea să facă restructurare şi să lase asta cu candidatura la prezidenţiale, înseamnă că nu vrea să guverneze serios, iar PNL şi USR, dacă nu fac un acord clar, cu program, cu tot ce trebuie, sunt la fel de vinovaţi”, spune Victor Ponta.

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, mai subliniază că partidul său ar trebui să plece de la guvernare în momentul în care nu mai întruneşte majoritatea.

„Noi vom ieși de la guvernare numai când nu mai putem sta acolo. Nu stăm pentru un guvern minoritar, în bătaia vântului. Când nu mai întrunim majoritate nu trebuie să acceptăm soluția de compromis pentru că e în interesul altora ca acest guvern să fie ținta batăilor. Acest lucru nu trebuie să îl acceptăm. Să vină ei să arate ce pot. Nu o fi un guvern genial, dar guvernul PSD-ALDE a înregistrat niște progrese”, precizează Buzatu.