Adevărul despre pensiile românilor! Tocmai a ieșit la iveală. Cătălin Drulă a spus-o direct: Este loc de unde să taie

Vineri seara, fostul ministru al Transporturilor a vorbit despre acuzația adusă de Partidul Social Democrat (PSD), potrivit căreia, pensiile românilor nu vor putea fi majorate din cauza limitării de 9,4% din PIB. Cătălin Drulă este de părere că acestă motivație este falsă.

”Este un artificiu retoric, nu suntem la acest procent cu valoarea pensiilor. Și este loc de unde să taie, de la pensiile speciale. E o minciună cu care PSD încearcă să acopere o altă minciună, cea cu majorarea pensiilor cu 40%. Pentru că nu au de unde, repetă într-una că „nu putem din cauza lui Ghinea”. Repet, este un truc retoric cu care vor să ascundă faptul că nu pot mări pensiile cu cât au promis.

Nu au făcut nimic cu pensiile speciale, pentru că este un stat al privilegiilor, al „specialilor”. Nu pot să se atingă, o fac doar retoric, ori de câte ori discuția ajunge la aspecte concrete, se blochează”, a declarat liderul USR în cadrul emisiunii ”Controversat” de la Realitatea Plus.

Voucherele sociale nu vor fi acordate prin PNRR

Cătălin Drulă a mai spus că statul s-a bucurat de aceste scumpiri și că voucherele pe care oamenii urmează să le primească nu vor putea fi acordate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

De asemenea, el mai spune că Executivul nu mai poate ieși din schema de gândire de a pune în prim-plan propriile interese de partid.

”Noi am propus reducerea TVA de la 19% la 5%, o măsură care a fost aplicată în multe alte state europene. Asta ar fi domolit inflația și statul ar fi lăsat bani în buzunarele oamenilor. Ce se întâmplă acum este că statul ia cu 10 mâini (…) și dau oamenilor înapoi cu o mână. Este și foarte târziu, aceste măsuri ar fi trebuit luate încă din octombrie. Dar statul are încasări record, este cineva care se bucură de această situație. (…) Cât privește voucherele sociale, se pare că povara va cădea tot pe bugetul de stat, m-am interesat, am vorbit și cu colegul Cristian Ghinea care mi-a spus că nu se pot finanța aceste măsuri din PNRR, pentru că este suprafinațat, deci nu rămân bani pentru altceva”, spune acesta.

Acuzații dure la adresa Guvernului

Cătălin Drulă a mai spus că stagflația este cel mai mare risc și că Executivul face artificii pentru a ascunde deficitul. Pe de altă parte, fostul ministru vine cu critici la adresa Guvernului și spune că încearcă să ascundă situația actuală, fără a face nimic pentru a reduce amploarea.

”Deficitul bugetar de 5 și ceva la sută din PIB deja se duce spre 7%, potrivit estimărilor experților USR. Este un pic mascat acest deficit, pentru că nu au rambursat TVA.

Asta înseamnă o alimentare a inflației și riscul ca, pentru că BNR încearcă să pună frână inflației, deci scade creditarea și inclusiv creșterea economică și se ajunge la stagflație”, spune liderul USR.