Nicolae Ciucă, despre voucherele speciale pentru românii cu venituri mici: Nu lansăm măsura dacă nu avem fondurile necesare

Nicolae Ciucă a reamintit că jumătate din fondurile necesare sunt asigurate din finanţare europeană și jumătate din bugetul statului, subliind că „că nu lansăm măsura dacă nu avem fondurile necesare”.

„În acest moment, valoarea totală a acestei măsuri de asigurare a 50 de euro la două luni pentru persoanele vulnerabile. Am precizat din momentul în care am lansat pachetul de măsuri că 50% sunt bani europeni, 50% sunt bani de la bugetul de stat.

Până în acest moment, doresc să subliniez că nu lansăm măsura dacă nu avem fondurile necesare, fiecare dintre măsurile respective au fost decise în urma identificării impactului bugetar. Sperăm ca odată cu flexibilizarea tuturor mecanismelor la nivelul UE să putem să acoperim cât mai mult din această sumă.

Cert este că în acest moment există fondurile necesare pentru asigurarea acestor vouchere”, a explicat Nicolae Ciucă într-o conferință de presă de la Buzău, vineri, 15 aprilie. Acesta a adăugat că măsura respectivă a fost analizată „în interiorul PNL şi în interiorul coaliţiei”.

Nicolae Ciucă: Este absolut necesar să luăm măsuri pentru siguranţa alimentară

Şeful Guvernului de la București a vizitat vineri după-amiază o fabrică de ulei din judeţul Buzău, ce produce anual 40% din necesarul comun de ulei din România.

„Produce aproximativ 100.000 de tone de ulei pe an. Este în proporţie de 40% din necesarul de comun de ulei din ţara noastră. Ţinând cont de situaţia de securitate, am apreciat că este absolut necesar ca la nivelul Guvernului să luăm măsuri pentru siguranţa alimentară şi în felul acesta în urma consultărilor pe care le-am avut în ultima perioadă am decis să venim în deplin consens cu ceilalţi membri ai coaliţiei cu acest set de măsuri „Sprijin pentru România” în cuprinsul căruia pentru agricultori avem asigurat un sprijin de aproximativ 300 de milioane de euro capital de lucru, iar pentru procesatori de asemenea avem asigurat un pachet de aproximativ 200 de milioane de euro.

Totodată, ţinând cont de potenţialul agricol al ţării noastre, am considerat necesar să venim în sprijinul şi în încurajarea fermierilor români să proceseze la fabricile din România, asigurându-le un procent de 10% compensare pentru cantităţile de produse pe care le procesează în ţara noastră.

Înainte să ajung aici am avut posibilitatea să merg la o companie care procesează PET-uri şi de asemenea echipamente de uz casnic, în sensul în care folosesc deşeurile din PET şi produs fibră. De asemenea, ceea ce înseamnă aparatură electrocasnică este refolosită şi există un potenţial cât se poate de bun. Există proiect bune ca România să se poată înscrie în acel pachet decis la nivelul UE „Fit for 55″.

E vorba de a produce cât mai ecologic, de a ne înscrie în setul de măsuri pentru economia circulară. Aici, la Buzău, am putut să văd că au fost deja demarate astfel de iniţiative”, a spus premierul român.

Nicolae Ciucă: Există materie primă până la sfârşitul anului

Spre final, Nicolae Ciucă a spus că fermierii români l-au asigurat că „în acest moment există cantitatea de floarea soarelui necesară până la sfârşitul recoltei, adică în august.”

„Mi-au dat asigurări cei din conducerea fabricii că există materie primă până la sfârşitul anului. Doresc să-i asigur pe toţi cetăţenii români să nu suntem în niciun fel de pericol să nu putem să asigurăm uleiul necesar pentru consum”, a concluzionat Nicolae Ciucă.