Anunțul serii despre aceste pensii! Lovitură totală pentru români. Este informația momentului

România riscă să piardă 200 de milioane de euro, bani proveniți din fondurile de pensii private, spune avocatul Gheorghe Piperea. În emisiunea ”Exces de putere”, de la Antena 3, avocatul a precizat că acest lucru se poate întâmpla în contextul în care ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că țara noastră dorește să se retragă din acționariatul Băncii Internaționale de Investiții, pe fondul războiului început de Rusia.

„Obligațiunile deținute de fondurile de pensii la această bancă scad vertiginos. Pierderile sunt deja mai mari de 200 de milioane de euro. Culmea este că nu le cumpără nimeni – există un proiect de lege care intenționează prelungirea cu un an a termenului în care fondurile de pensii trebuie să scape de aceste obligațiuni – junk. Dar cine spune că se termină războiul așa de repede? Și cine spune că lumea va reîncepe afacerile cu rușii, în loc să tragă o noua cortină de fier peste ruși?
Dacă nu știți, în fondurile de pensii sunt banii noștri de pensii, colectați din veniturile noastre. Deci, pierderea de 200 de milioane de euro e pierderea noastră”, a declarat Gheorghe Piperea la Antena3.

Adrian Ursu a explicat că România a decis să se retragă din Banca Internațională de Investiții deoarece a ieșit la iveală că aceasta are capital rusesc.

Această retragere a mai scos la iveală că ”există o expunere pe această bancă”.

Banca Internațională de Investiții descoperim că are capital rusesc, ca urmare Guvernul României decide să se retragă de acolo că nu mai corespunde preceptelor internaționale din alianța în care suntem și noi.

Ne retragem de acolo, dar descoperim că există o expunere pe această bancă fiindcă există obligațiuni emise ce se află în portofoliul unor fonduri de pensii private, acelea unde contribuim și noi lună de lună”, spune acesta.

ASF nu a scos la iveală că sunt probleme la fondurile de pensii

Avocatul Gheorghe Piperea a mai spus că ceea ce se întâmplă în prezent reprezintă un ”lanț cauzal al întâmplărilor”, acesta având loc din cauză că ASF nu a scos la iveală că sunt probleme cu aceste fonduri și nici nu s-a sesizat la timp.

„Ceea ce am văzut zilele acestea este cu totul întâmplător – este un lanț cauzal al întâmplărilor pentru că nu am sesizat la timp și nici ASF nu ne-a spus că sunt niște probleme la fondurile de pensii, că sunt niște scăderi care se duc dincolo de jumătatea procentului de inflație și probabil se întâmplă asta pentru că se prelungește la nesfârșit acest război”, a spus avocatul.

Fondurile de pensii din România vor fi grav afectate

Analistul economic Adrian Negrescu a declarat că Rusia va avea tot interesul să sancționeze ieșirea României din Banca Internațională din Investiții, ceea ce va duce la un impact uriaș asupra fondurilor de pensii de la noi din țară.

„Impactul poate fi foarte grav pentru fondurile de pensii din România – 200 de milioane de euro pierduți pentru că Rusia va avea tot interesul să sancționeze această ieșire din acționariat a statelor neprietene, că așa le spune.

Și să nu uităm că mai avem și niște capital în aceste bănci, vreo 50 de milioane de euro capital vărsat în cele două banci din care ne-am retras”,  adăugat acesta.