Un sondaj recent, comandat de PNL, arată că Nicuşor Dan, candidatul independent susținut de PNL și USR ar reuşi să o învingă pe Gabriela Firea la alegerile locale, cu un scor de 46,3%, în timp ce actualul edil al câștiga doar 38,9% din voturi. Același sondaj, realizat de INSCOP, mai arată că în cazul în care Traian Băsescu nu ar candida, votanţii săi ar pune ştampila pe Nicuşor Dan într-o proporţie covârşitoare.

Faţă de sondajul precedent realizat de INSCOP la finele lunii iunie, ponderea persoanelor mulţumite sau foarte mulţumite de activitatea Gabrielei Firea ca primar a scăzut de la 45,1% la 40,8%.

Persoanele sigure că vin la vot („10” pe o scală de la 1 la 10) şi care exprimă o opţiune de vot reprezintă 51% din eşantion, faţă de 69% în luna iunie.

Pe baza datelor disponibile şi evoluţiilor probabile la data începerii sondajului, a fost alcătuit un scenariu care lua în calcul cinci candidaturi. Persoanele sigure că vin la vot („10” pe o scală de la 1 la 10) şi care exprimă o opţiune de vot au optat astfel:

Nicuşor Dan (susţinut de PNL şi de Alianţa 2020 USR-PLUS) 46,3%
Gabriela Firea (în scenariu susţinută de PSD şi ALDE) 38,9%
Traian Băsescu (susţinut de PMP) 8,4%
Victor Ponta (susţinut de Pro România) 6,0%
Ilan Laufer (susţinut de Platforma Social Liberală) 0,4%

Într-un scenariu în care pentru poziţia de primar ar candida doar Nicuşor Dan şi Gabriela Firea, persoanele care l-ar fi votat pe Traian Băsescu se dispun astfel:

56,7% îl votează pe Nicuşor Dan
1,0% o votează pe Gabriela Firea
40,2% sunt nehotărâţi
2,1% n-ar veni la vot.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda PNL. Datele au fost culese în perioada 23 iulie – 8 august 2020. Metoda de cercetare: anchetă sociologică pe baza unui chestionar.

Vezi întreg sondajul AICI

foto: INQUAM PHOTOS, Octav Ganea