Bugetul României, recent votat de Guvern, conține o bombă. Senatorul Florin Cîțu, observă că, la capitolul credite de angajament, a fost inclusă o sumă colosală, record al tututor timpurilor, adică circa 60 de miliarde de lei.

“ În 2017 suma a fost de 30 de miliarde lei, o suma record. Acum Valcov are o suma de două ori mai mare pe care o distribuie după criterii politice. Repet. 60 de miliarde lei în mâna lui Valcov exact când intrăm în 4 campanii electorale în următorii doi ani. Acum este clar de ce nu pleacă de lângă guvern ALDE și UDMR, indiferent de ce nenorociri aruncă PSD asupra românilor. Este vorba de 60 miliarde lei. În 2018 Vâlcov a pregătit legislația, a creat fondurile suverane, iar acum poate să distribuie acești bani, prin comisia de prognoza, fără să-i fie frică că merge la pușcărie. Mai mult, ministrul finatelor și premierul s-au asigurat prin OUG 114 că nici ei nu vor răspunde penal pentru modul în care sunt distribuiți acești bani. Obiectivul principal, în opinia mea, al negocierilor pe buget în urmatoareele zile- reducerea creditelor de angajament cu 60% față de suma din legea bugetului de stat. Toți cei care se opun înseamnă că s-au înțeles cu PSD că pentru votul lor să primească o parte din cele 60 miliarde lei.”, ascris Cîțu, pe Facebook.

 

Creditele de angajament reprezintă principala formă de execuție bugetară multianuală. Practic, beneficiarii (în general este vorba despre ministerul dezvoltării sau de primării ori consilii județene) își asumă cheltuieli viitoare pe care Guvernul e angajează că le va finanța. Deși aceste credite nu se văd instant la cheltuieli, deci la deficit, ele vor apărea, în timp și pot creea probleme mari. Printr-o astfel de situație a trecut, de exemplu, China.