Bogdan Ivan a subliniat importanța stabilirii unor indicatori clari de performanță

Bogdan Ivan a subliniat importanța stabilirii unor indicatori clari de performanță și a afirmat că este justificată remunerarea adecvată a persoanelor competente, mai ales în cazul celor care au transformat companii cu pierderi în afaceri profitabile și gestionează proiecte de investiții majore, inclusiv în domeniul energiei.

”Vreau să avem indicatori foarte clari, acolo unde e cineva care a luat o companie pe pierdere, a făcut-o profitabilă, are investiţii, derulează proiecte de investiţii de 100 de milioane de euro, sau chiar miliarde de euro în domenii energiei, de la producţie, transport şi distribuţia energiei şi gazelor naturale.

Da, ai nevoie de oameni competenţi şi dacă îşi fac treaba, sunt de acord să fie bine plătiţi”, a declarat el.

Potrivit ministrului Energiei, dintr-un total de 32 de companii, doar 17 înregistrează profit, în timp ce restul se află pe pierdere, ceea ce înseamnă că aproape jumătate dintre ele operează în deficit.

Bogdan Ivan a spus că există o discrepanță semnificativă între nivelurile de competență din companiile de stat, menționând că a întâlnit atât specialiști foarte bine pregătiți, capabili să discute despre listarea companiilor pe burse internaționale, cât și persoane care solicită îndrumări în chestiuni elementare, precum menținerea în funcție a angajaților care cumulează pensia cu salariul, în ciuda unor hotărâri judecătorești.

”Am întâlnit oameni geniali care vorbeau de cum listează acţiunilor companilor pe long and stock exchange şi de unii care au venit să mă întrebe şi mi-au trimis scrisori, ce să facă în situaţia în care au decizii ale unei instanţe dacă să mai ţină angajaţi unii oameni care au şi pensie şi salariu.

Acela e nivelul unora dintre cei din companiile de stat”, a spus acesta.

Oficialul a anunțat că va transmite tuturor companiilor o adresă prin care le va solicita în mod explicit reducerea cheltuielilor cu personalul, diminuarea costurilor operaționale legate de protocoale, precum și prezentarea unui plan concret pentru implementarea acestor măsuri începând cu luna august 20

”Le trimit tuturor companiilor o adresă în care le le cer explicit reducerea costurilor cu salariaţii, reducerea costurilor operaţionale cu protocoale în companii şi planul prin care fac acest lucru începând cu august 2025”, a afirmat el.

Radu Miruță, amenințat după anunțul privind reducerea salariilor uriașe din companiile de stat

În altă ordine de idei, amintim că ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Miruță, a confirmat joi, într-un interviu acordat postului Digi24, că a fost ținta unor amenințări indirecte după ce a făcut publică intenția de a reduce salariile foarte mari ale directorilor din companiile aflate în subordinea ministerului și de a revizui criteriile de performanță care stau la baza remunerației acestora.

„Ce să vă zic, unele cu subiect şi predicat, care să-mi dea posibilitatea legală de a mă duce la parchet, nu am reuşit să coagulez, dar chestiuni indirecte, da. Ei sunt foarte atenţi în a construi fraza pe lângă prevederile Codului Penal.

Însă, voalat sau prin intermediari, transmit tot felul de mesaje de genul: «ce te-ai apucat tu acum să faci ceea ce funcţionează de atâţia ani», «te prefaci că nu ştii cum merg lucrurile astea», «hai să vedem să mai treacă timpul». Chestii de-astea care să mă îndepărteze de la focusul pe care-l am”, a declarat Miruţă.

Conform declarațiilor ministrului Radu Miruță, aceste tentative de intimidare nu fac decât să-i întărească hotărârea de a continua demersurile inițiate.

„Adică le spun să nu-şi mai facă planul, pentru că programul de guvernare pentru noi e o chestiune sfântă şi agresivitatea asta cu care se cer bani din buzunarele oamenilor ca să li se plătească nişte salarii unor directori care nu au nicio legătură cu subiectul este una care a atins cote imposibil de acceptat pentru mine.

Eu nu am intrat în politică, să încep să joc şi eu hora celor care au acceptat treaba asta până acum”, a mai punctat Miruţă.

Ministrul Radu Miruță a recunoscut că, până în prezent, nu a întâlnit niciun director care să fie dispus să renunțe voluntar la salariul său substanțial. Mai multe puteți citi aici.