Radu Miruță, amenințat voalat după anunțul privind reducerea salariilor uriașe din companiile de stat

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Miruţă, a confirmat joi, la Digi24, că a primit ameninţări indirecte după ce a anunţat public intenţia de a diminua salariile „uriaşe” ale directorilor din companiile subordonate ministerului şi de a reforma criteriile de performanţă pe baza cărora aceştia sunt remuneraţi.

„Ce să vă zic, unele cu subiect şi predicat, care să-mi dea posibilitatea legală de a mă duce la parchet, nu am reuşit să coagulez, dar chestiuni indirecte, da. Ei sunt foarte atenţi în a construi fraza pe lângă prevederile Codului Penal.

Însă, voalat sau prin intermediari, transmit tot felul de mesaje de genul: «ce te-ai apucat tu acum să faci ceea ce funcţionează de atâţia ani», «te prefaci că nu ştii cum merg lucrurile astea», «hai să vedem să mai treacă timpul». Chestii de-astea care să mă îndepărteze de la focusul pe care-l am”, a declarat Miruţă.

Determinarea ministrului Economiei creşte pe fondul intimidărilor

Potrivit ministrului Radu Miruță, aceste încercări de intimidare nu fac decât să-i întărească determinarea.

„Adică le spun să nu-şi mai facă planul, pentru că programul de guvernare pentru noi e o chestiune sfântă şi agresivitatea asta cu care se cer bani din buzunarele oamenilor ca să li se plătească nişte salarii unor directori care nu au nicio legătură cu subiectul este una care a atins cote imposibil de acceptat pentru mine.

Eu nu am intrat în politică, să încep să joc şi eu hora celor care au acceptat treaba asta până acum”, a mai punctat Miruţă.

Ministrul Radu Miruță recunoaşte că nu a întâlnit, până acum, niciun director dispus să renunţe de bunăvoie la salariul său consistent.

bani, salarii, pensii, subventii
SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Radu Miruță consideră că situaţiile în care persoane apropiate mediului politic au fost numite direct în funcţii bine plătite, fără criterii reale de performanţă şi cu salarii ce pot ajunge la 53.000 de lei pe lună, nu vor mai fi tolerate în actualul mandat guvernamental. Potrivit acestuia, astfel de practici nu vor continua, indiferent dacă există sau nu acordul celor vizaţi.

Apeluri publice la decenţă salarială în sistemul de stat

Radu Miruţă a anunţat ca termen-limită pentru corectarea acestor „inechităţi majore” finalul acestei luni.

Subiectul a revenit pe agenda publică şi după apelul lansat miercuri seară de vicepremierul Dragoş Anastasiu, care i-a îndemnat pe şefii instituţiilor de stat cu venituri peste cel al preşedintelui României să renunţe voluntar la o parte din salarii.

Întrebat cât de probabil consideră că este ca directorii vizaţi să facă acest gest voluntar, Anastasiu a afirmat că păstrează încrederea în normalitatea oamenilor, deşi a recunoscut că această atitudine poate părea naivă.