"E nevoie ca cetăţenii români să acţioneze cu deosebită prudenţă atunci când se deplasează pe teritoriul francez. Nu există până în acest moment situaţii de solicitare de asistenţă consulară directă, există semnalări ale cetăţenilor români care se informează cu privire la situaţia altor cetăţeni români care se află acolo. Până în momentul de faţă, în marea majoritate a situaţiilor, răspunsul este pozitiv, deci nu sunt probleme. Există câteva cazuri în care continuăm verificările. Unul dintre ele este cel semnalat şi public – al jurnalistului român de la France 24", a afirmat Aurescu, la Digi 24. 

El a precizat că sunt foarte multe apeluri telefonice la Ambasada României la Paris care cer informaţii cu privire la condiţiile de deplasare pe teritoriul Franţei. 

"Reamintesc faptul că a fost declarată stare de urgenţă, care presupune o anumită serie de restricţii faţă de libera circulaţie, s-au reintrodus controale la frontierele Franţei. Presupune, de asemenea, şi controale inopinate asupra persoanelor care se regăsesc în spaţiul public în Franţa", a adăugat şeful diplomaţiei române. 

Potrivit ministrului, nu există informaţii oficiale că s-ar afla cetăţeni români printre victimele atentatelor. 

"Lista provizorie a persoanelor care au fost rănite sau care sunt decedate în urma atacului nu conţine în acest moment persoane care să fie cetăţeni români, dar suntem în legătură în continuare cu celula de criză a Ministerului de Interne francez, cu celula interministerială de criză de la Ministerul de Interne francez, cu autorităţile locale competente, dar şi direct cu românii din Franţa cărora li s-au pus la dispoziţie încă de astă noapte două numere de telefon şi o adresă de email la care pot contacta misiunea diplomatică direct dacă au nevoie de asistenţă sau în cazul în care este nevoie să anunţe o anumită situaţie de urgenţă", a precizat Bogdan Aurescu. 

El a mai spus că l-a informat telefonic în cursul dimineţii pe premierul interimar Sorin Cîmpeanu cu privire la evoluţia situaţiei, dar a menţionat că nu va putea merge la şedinţa de la Palatul Victoria întrucât se află la Celula de criză a MAE.

Sursa: Agerpres