Este cea mai mare comandă pe care a primit-o vreodată Boeing de la companii din China. 

ICBC Financial Leasing Co, o subsidiară a Industrial and Commercial Bank of China, a confirmat miercuri că va achiziţiona 30 de avioane Boeing 737-800, al căror preţ de listă este evaluată la 2,88 miliarde de dolari. China Aviation Supplies Holding Company şi China Development Bank Leasing sunt ceilalţi doi clienţi pentru aeronave, a anunţat Xinhua. 

Boeing, care concurează cu rivala europeană Airbus la comenzile de avioane, va construi în China prima sa unitate de producţie a avioanelor din afara SUA, pentru a se extinde pe o piaţă importantă, susţin analiştii. Compania americană va produce în China avioane de pasageri Boeing 737, susţine Xinhua, fără a prezenta date suplimentare. 

Luna aceasta, Airbus Group a inaugurat prima sa uzină de producţie a avioanelor din SUA, în statul Alabama, o investiţie de 600 milioane de dolari. Este cea de a doua unitate Airbus din afara Europei, după cea de la Tianjin, China, pe măsură ce producătorul european vrea să-şi diminueze costurile. 

Constructorul aeronautic european se aşteaptă anul acesta la 'livrări în creştere', în timp ce Boeing are ca obiectiv să furnizeze 750 – 755 de avioane comerciale în 2015. 

Livrările totale ale celor două companii au urcat anul trecut cu 6% la nivelul record de 1.352 aeronave, fapt care a reflectat creşterea rapidă a Asiei ca important centru global al aviaţiei. În acelaşi timp, unii analiştii avertizează că în acest an livrările nu vor mai atinge acest nivel din cauza încetinirii creşterii economiei mondiale. 

Cele două companii se bazează pe noile modele – Boeing 787 Dreamliner şi Airbus A350 – pentru a-şi majora câştigurile şi pentru a face faţă cererii din partea operatorilor aerieni. 

AGERPRES